Den2Radio - Uge 16 - 2021

Udsendelse d.17. - 23.april. 2021

Velkommen til den2radio til endnu en uge med podcast indenfor radioens kerneområde om kultur og samfund. Vi takker lytterne, som der heldigvis bliver flere og flere af for støtte både økonomisk og med opmuntring og ros, det er meget vigtigt.

InterMetzo
Georg Metz tager straks fat på sidste uges problem med den konservative politiker Naser Khader, der igennem årene har angrebet meningsafvigere og klaget til deres chefer og universitetsrektorer. Denne gang tog partiformand Søren Pape omsider affære og sendte Naser Khader på orlov med stress og fuld løn, men fremover må Pape holde bedre øje med sin radikaliserede retsordfører.

Håndværk. Bageren og brødet
I den2radios serie om håndværk fortæller vi denne gang om bageren og brødet. Under vores himmelstrøg blev faget organiseret med mesteruddannelse i et laug  Det københavnske Bagerlaug og kan spores tilbage til middelalderen. I podcasten medvirker bagersvend Lasse Nørup Bentsen, bagermester Alix Gyldenløve Bitsch fra Skolegades Bageri og uddannelseskonsulent Erik Jensen fra Det Faglige fællesudvalg for bagere og konditorer.

Det europæiske Hus
Programserien Det europæiske Hus – mellem trusler og håb - fortæller om visionerne for fremtidens Europa. Hvad er de europæiske grundværdier og hvilke problemer står EU overfor? Denne podcast handler bl.a om de danske børn i Syrien og det at de tre danske socialdemokrater som de eneste af den 145 medlemmer store socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet stemte imod at hente børnene hjem fra fangelejrene – de fulgte regeringens indstilling. Også problemerne mod covid-19 vaccinerne vækker bekymring – at  Astrazeneca vaccinen i Danmark nu er helt skrottet og Johnson og Johnson vaccinen sat på pause.

Det værste til sidst. Enogtyve
Cand.mag og forfatter Anne Hjælmsø har netop udgivet en novellesamling med titlen ’Det værste til sidst’. Hun læser nogle af novellerne for den2radio og ugens novelle hedder ’Enogtyve’. Novellerne er inspireret af personlige erfaringer som hun har fået via gamle og syge i hendes familie og blandt venner. Noveller fra livets sidste fase. Umenneskelige fortællinger med mennesker i fokus.

Jeg kan ikke li’ musik
’Jeg kan ikke li` musik’ har den2radios Anne Eggen kaldt sin podcast om musik. Et noget modsætningsfyldt udsagn når podcasten består af musik, men ikke desto mindre har hun sammensat sin podcast med den musik hun kan huske, det der var engang i barndommen.

Tonernes og rytmernes mystik
Musik har mange egenskaber, men hvorfor kan det virke så stærkt på vort humør og følelser? Den2radio’s Pia Koppelman har talt med professor Peter Vuust, der er leder af et forskningscenter på Århus Universitet. Han undersøger musikkens indvirkning på den menneskelige hjerne og kommer med sit bud på, hvorfor så mange reagere følelsesmæssigt på toner og rytmer.

Anslag - april 2021 - 3
Hvad er en ”historisk begivenhed”, og er der ikke lidt for mange af dem? spørger Jacques Berg i denne uges Anslag. Han plæderer også for, at det i virkeligheden er udtryk for stor harmoni i parforholdet, når parterne lever som hund og kat.

H.C.Andersen: Gemt men ikke glemt
’Gemt men ikke glemt’ er tre små billeder – tre små blade fra hjertebogen som H.C.Andersen kalder den. Det blev udgivet i 1866, og det er Lisbeth Dahl der læser det.

Pharaos Klassikere: Stille vækst fra Himmerlandshistorier
Man siger, at smerte og lidelse – og ikke mindst ulykkelig kærlighed – skaber stor digtning. At det også kan gælde i det lidt mindre format viser denne uges himmerlandshistorie ’ Stille Vækst’ om karlen Niels Kristian, der lige har været soldat. Han bliver stille og indadvendt og begynder at digte viser, da hans udkårne svigter ham.

Søndagsfortælling: Prik prik
Prikkerunde er når man udskriver den patient, der er mindst syg, fordi man skal have gjort plads til en ny. Men er det overhovedet så nemt at vurdere udefra, hvor sygt et menneske er? Ugens Søndagsfortælling af Jacob Skyggebjerg.
Foto: den2radio