Den2Radio - Uge 17 - 2021

Udsendelse d.24. - 30.april. 2021

Intermetzo
Befolkningen forventer at de folkevalgte opfører sig ordentligt og at partilederne skrider ind imod eventuelle ugler i mosen. Det er Naser Khader Georg Metz taler om i første omgang. Han blev sendt hjem med fuld løn efter grovheder mod borgerne. Så var der justitsminister Alberti, der i 1908 mødte op på politistationen og gav den vagthavende et chok for , da han meldte sig selv, og det endte med 8 års fængsel for gigantisk svindel. Videre med Morten Messerschmidt, som har misbrugt penge fra Bruxelles og netop er blevet tiltalt for bedrageri og for dokumentfalsk.

Det europæiske Hus 
den2radio’s aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde fortæller bl.a. om den ungarske premierminister Viktor Orban der er utilfreds med den tiltagende kritik fra EU-systemet. Sammen med tre højreradikale ledere har han planer om at danne en ny gruppe i EU-Parlamentet, men de bryder hyppigt unionens værdisæt når det gælder menneskerettigheder, respekt for minoriteter, pressefrihed og domstolenes uafhængighed, og EU kan intet stille op dels pga vetoretten og dels fordi også ældre medlemmer af unionen leverer eksempler på demokratisk tilbagefald.

Håndværk: Elektrikerfaget.
I denne uge er det elektrikerfaget den2radio har på tapetet. Håndværket, hvor der arbejdes helt konkret med elektricitet. Fagets historie går tilbage til slutningen af 1800-tallet og handlede i starten meget om lys og elektriske sporvogne. I dag omfatter elektrikerfaget mange forskellige områder – ikke kun lys og transport, men alverdens maskiner, kommunikation, varme, alarminstallationer, køleanlæg – under udvikling er også forskellige former for velfærds- og robotteknologi. De medvirkende er Lars Mejlby administrerende direktør i EL-virksomheden SIF-gruppen, Jonathan Holler, elektriker-svend og ansat i SIF-gruppen og Daniel Dahlström, der var i lære der som elektriker under kontrakt med SIF-gruppen.

10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere. Peter Mattei og Ann Petersen
I den2radio's serie om 10 svenske og 10 danske operasangere er det barytonen Peter Mattei og sopranen Ann Petersen der denne gang bliver portrætteret og hver med to stykker musik. Peter Mattei rejser verden rundt med Mozarts Don Juan og Greven fra Figaros Bryllup - to partier som nærmest er blevet hans kendetegn, men han synger også mange andre store roller samt lieder og orkesterkoncerter. Ann Petersen er meget efterspurgt i Wagnerfaget - men også hun synger orkesterkoncerter. I podcasten kan I høre begge genrer hos dem begge.

Anslag - april 2021 - 4
I en drøm føler Jacques Berg sig angrebet af bønderkarle, der anklager ham for at være en intellektuel, én, »der vender neuronerne, som I vender jorden«, forklarer han, da han vågner Han har også et originalt forslag til en opbyggelig løsning på problemet med, at Putin går og blander sig i de amerikanske og franske valg. Med meget andet! Det er denne uges Anslag.

Det værste til sidst: Utilsigtet hændelse
Cand.mag og forfatter Anne Hjælmsø har netop udgivet en novellesamling med titlen ’Det værste til sidst’. Hun læser nogle af novellerne for den2radio og ugens novelle hedder ’Utilsigtet hændelse’. Novellerne er inspireret af personlige erfaringer som hun har fået via gamle og syge i hendes familie og blandt venner, og på det professionelle plan har hun lavet research på et utal af plejehjem. Umenneskelige fortællinger med mennesker i fokus.

Jeg kan ikke li’ musik 2
Den 2. podcast med navnet ”Jeg kan ikke li musik” er skruet sammen af den2radio’s Anne Eggen. Musikken er fra barndommen og sidder i hjernebarken, siger hun. Denne gang er det musik med bl.a Jackie Gleason, Rosemary Gloony, PH og så brummer Peter Plys også med.

Ronkedorerne
den2radio’s Ronkedorer har sat sig sammen i studiet igen med hver sin faglitterære bog. Jens Raahauge fortæller om Annette Herzogs ’På vores side af muren’. Nicolai Ifversen har taget ’Karl Peder Pedersens ’Poul og kærligheden - en kontrærseksuels bekendelser. Georg Metz har medbragt ’Karikaturkrisen’ af Kirstine Sinclair og Egon Clausen fortæller om Kjeld Hansens ’Velkommen til fremtidens landbrug’.  

H.C.Andersen: Historien om en moder
Historien om en moder er et af H.C.Andersens mest bevægende eventyr. Det havde reel baggrund i hans egen omgangskreds. Som flere andre af hans eventyr udkom det først på engelsk, det var i 1847 og udkom så året efter på dansk. Det er Bodil Ipsen der læser.

Himmerlandshistorie ’Udflyttergården
I denne uges Himmerlandsfortælling er hovedpersonen nærmest en gammel gård, der så at sige lever sit eget liv – og får sin vilje. Her går man ikke af vejen for lidt spøgeri.

Søndagsfortælling: Annas gave 
Anna har fødselsdag. Der kommer venner og familie - sønnerne, blandt andet - Jakob kommer hjem hele vejen fra Singapore, hvor han er head of special cargo hos Maersk, og Martin kommer også - han er skraldemand oppe i Hedensted. Jacob Skyggebjerg med din ugentlige Søndagsfortælling.

Foto: Anne Eggen