Den2Radio - Uge 19 - 2021

Udsendelse d.8. - 14.maj. 2021

Intermetzo
Georg Metz følger denne gang historien om DRPigekoret og en forhenværende sanger der i Politiken forleden tog bladet fra munden og beskrev vilkårene i det kor af purunge piger. DR laver udsendelser om de udsendelser koret laver, hvor man kommer tæt på pigerne. Livsglæde, ferskenhud og unge stemmer, veninder for livet i musikkens tjeneste i salgstekstens ånd. Krævende er det også med stramme mødetider, og presset på pigekormedlemmerne opretholdes ved et internt pointsystem som medlemmerne selv forvalter indbyrdes, et velafprøvet ledertrick der hæmmer forsøstring i flokken.

Det europæiske Hus
Det europæiske Hus fortæller endnu engang om coronaen der har erobret den europæiske dagsorden: smittetal, restriktioner, nedlukninger, oplukninger, mutationer, vaccineprogrammer og coronapas. Norge har slået alarm over smitte blandt indvandrere: 57 % af dem der ligger på sygehuset med covid-19 er ikke født i Norge, og i Danmark er vaccinerne Astrazeneca og Johnson og Johnson taget ud af vaccineprogrammet.

Vi er jo lavet af stjernestøv – Lily Weiding fortæller 1. del 
Lily Weiding har tidligere i 2014 medvirket i et stort interview på den2radio, men da vi vidste, at hun har uendelig meget mere at fortælle, overtalte Rune Kuhl  hende til endnu et interview. Hun er i dag 96 år og har spillet utallige roller på teater og film og i radio og tv., fra hun første gang stod på scenen i 1941, til hun sidste gang lagde stemme til en tegnefilm i 2010. Hun var gift tre gange, først med skuespillerne Sigfred Johansen og Mogens Wieth, der begge døde tidligt, så med Morten Grunwald. I første del fortæller hun om barndommen på Nørrebro, om vejen til at blive skuespiller og om de første roller, om store personligheder som Liva Weel og Bodil Ipsen, men også om store personlige tab undervejs. 

H.C.Andersen : Fyrtøjet.
I denne uge er det Mogens Wieth, der læser H.C. Andersens Fyrtøjet med musik af Poul Schierbeck. Det skete ved en koncert i Tivoli i 1955 i anledning af H.C. Andersens 150-års fødselsdag. Launy Grøndahl dirigerede Radiosymfoniorkestret, og hele koncerten er for nylig udgivet på selskabet Danacord.

Smørrebrød, en dansk spise med mange muligheder
Dansk smørrebrød, en klassiker vi har for os selv trods dets mange oplagte kvaliteter. Det fås højtbelagt eller fuldstændigt fladt, og alle størrelser og varianter derimellem, kort og godt en spise, der kan tilpasses enhver smag og behov. den2radio’s Pia Koppelman har mødt musiker, journalist, studievært med mere Torben Steno på en restaurant med udendørsservering, hvor han fortæller om sin glæde ved det danske smørrebrød.

Den2Sport: Når børn går til idræt
Stort set alle børn stifter på et eller tidspunkt af deres liv bekendtskab med den organiserede idræt. Men hvorfor har idrætten egentlig stadig en magisk tiltrækning på børn og unge i en digital tidsalder? Den2Sport taler med Søren Østergaard, leder af Center for Ungdomsstudier om børn, unge og idrættens store fortælling. Og så tager Den2Sport sig kærligt af udbryderligaer, VM i Qatar, Team Danmark og medlemstallene i de danske idrætsorganisationer i Ringhjørnet.

10 svenske og 10 danske operasangere. Stig Fogh Andersen og Miah Persson
den2radio's serie med 10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere viser et lille udsnit af de store sangere - nogle er midt i karrieren, andre er stoppet og andre igen er døde. Men glemmes må de ikke. Hver podcast er med en svensk og en dansk sanger - mand og kvinde, og denne gang er det tenoren Stig Fogh Andersen og sopranen Miah Persson der bliver portrætteret.

Anslag - maj 2021 - 2
Jacques Berg starter i denne uge med en gåde: Hvor i Frankrig er luften mest uren? Han spørger også, hvordan man kan komme kommunismen til livs? Gennem småborgeråndens endelige sejr. Og fortsætter: Hvad er krydsansættelser i Frankrig? Hvad skal man egentlig med et politisk valgprogram?

Pharaos Klassikere. En beboer af jorden.
Pharaos Klassikere fortsætter med Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier, og denne gang er det ’En beboer af jorden’, der beskriver en eneboer fra Vesthimmerland ved navn Vogn, der bor i en jordhule på et stykke mager sandjord han har købt. Teksten begynder med en kort topografisk beskrivelse af Vesthimmerland og beretter så om Vogns virke over 30 til 40 år til sin død.

Det værste til sidst. Knapper.
Anne Hjælmsø, forfatter og cand.mag i nordisk litteratur læser sine noveller til den2radio fra samlingen ’Det værste til sidst’ baseret på baggrund af personlige erfaringer med syge og gamle i sin familie, og ugens novelle er ’Knapper’.

Søndagsfortælling 26: Just another toy!
Klaus har aldrig villet være diplomingeniør. Han har aldrig interesseret sig for ingeniørvidenskaben. Han ville være taxachauffør. Men han var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Han blev slået ud af kurs af en uretfærdig kemisk tilfældighed. Men Klaus har en løsning i lommen.

Foto: den2radio