Den2Radio - Uge 20 - 2021

Udsendelse d.15. - 21. maj. 2021

InterMetzo
Georg Metz er i krigshumør over regeringen, der gør hvad som helst for at undgå at tage kvinderne og børnene hjem fra lejrene i Syrien. Socialdemokratiet skrotter humanismen på forkastelig, utilgivelig og uforståelig vis og forviser og fastholder flygtningene til de lejre, hvor man heldigvis ikke ser lidelserne og afsavnene og derfor ikke behøver føle menneskeligt ansvar. Når end ikke et parti som Socialdemokratiet fastholder grundlæggende idéer om en alarmerende påkrævet rimeligere balanceret verden, hvad gør vi så? Og imens sidder mødre og børn stadig i lejrene.

Johannes Møllehave
Johannes Møllehave er død og den2radio ligger inde med et interview med ham fra 2016 optaget i anledning af hans 80 års fødselsdag, som vi genudsender. Han fortæller om sit liv og sine tanker om tiden, der er gået, og indimellem citerer hans søn Tomas Møllehave fra hans produktion og fortæller om sin far og citerer fra nogle af hans sange og rim.

Vi er jo lavet af stjernestøv – Lily Weiding fortæller 2
den2radio sender den anden af to udsendelser, hvor skuespilleren Lily Weiding fortæller om sit liv. Lily Weiding, som i dag er 96 år, har tidligere i 2014 medvirket i et stort interview, men hun har været generøs nok at sige ja til endnu et interview, da vi vidste, at hun havde meget mere at berette. Denne gang fortæller hun om sine tre ægtemænd – skuespillerne Sigfred Johansen, Mogens Wieth og Morten Grunwald. Sigfred Johansen døde i 1953, og Mogens Wieth døde i 1962 – året, hvor Lily Weiding også mistede sin bror, som hun berettede om i udsendelsens første del. Morten Grunwald og Lily Weiding nåede 53 års samliv, inden hun mistede ham i 2018. Vi hører også om nogle af Lily Weidings mange roller og om medspillere som Jørgen Reenberg, Erik Mørk og Louis Miehe-Renard.

H.C.Andersen: Tommelise
I forlængelse af udsendelsen om og med Lily Weiding er det hende, der læser denne uges H. C. Andersen eventyr:  ’Tommelise’.

Håndværk: Malerfaget
I serien om Håndværk fortæller håndværkere og fagfolk om deres fag og kommer med bud på fremtidens arbejdsmuligheder og forandringer. Hvordan ser det ud med at tiltrække de unge til faglige uddannelser, og hvordan får man dem til at vælge dem? Vil automatisering og robotter forandre de arbejdsprocesser håndværkerne kender? I denne uge handler det om malerfaget. Malerfaget rummer p.t. 3 forskellige uddannelser – nemlig bygningsmaler, skiltetekniker og autolakerer, men det er nu uddannelsen indenfor bygningsmaling, som har den største udbredelse. Malerfaget var tidligere et mandefag, men i dag er der mange kvinder og i en del firmaer er 40-50% af de ansatte kvinder.

Samfundsord 1: Staten
En ny serie på den2radio begynder i denne uge. ’Samfundsord’ er titlen og tager aktuelle og bevendte ord under kærlig behandling og forsøger ved hjælp af idéhistorien og samfundsteorien at blive klogere på de ord, vi bruger, når vi diskuterer med hinanden om verden omkring os.
I dette afsnit taler Janus Elmstrøm Lauritsen med adjungeret professor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, Hans Henrik Bruun. Han hjælper os med at forstå den tyske sociolog Max Webers begreb om staten, det legitime herredømme og bureaukratiet samt ikke mindst hvordan der er blevet rykket ved grænserne mellem embedsværk og politikere under håndteringen af covid-19.

Klassisk på nettet: Fugle
Klassisk på nettet har et overordnet tema for hver podcast krydret med meget musik og meget lidt tekst. Denne har Fugle som tema. og det er med musik af komponister Schumann, Grieg, Respighi, Poul Schierbeck, Sibelius og Olivier Messiaen som var næsten lige så meget ornitolog som han var komponist.

Anslag - maj 2021 – 3
Jacques Berg har set Ruben Östlunds film Turist om den moderne vintersportsindustri og finder den uhyre skandinavisk. Og han har læst en roman af Provence-forfatteren René Fregni, der kan kunsten at få sagt det væsentlige uden at tage munden fuld. Og et par ord om forskellen mellem integration og integritet i indvandrersager. Det kommer alt sammen i denne uges Anslag.

Kastesigten
den2radios teatermagasin Kastesigten har ikke haft travlt det seneste år. Men nu er kulturlivet så småt blevet lukket op igen, og vores anmelder har med tørst og sult og længsel efter nærværet i teateret begivet sig rundt i den københavnske sceneverden. Vi får i denne uge hans rejsenoter fra de fire første premiere i 2021.

Det værste til sidst: Bløde løg.
Anne Hjælmsø, forfatter og cand.mag i nordisk litteratur læser sine noveller til den2radio fra samlingen ’Det værste til sidst’ baseret på baggrund af personlige erfaringer med syge og gamle i sin familie. Det har været alt for let at få dårlige beretninger fra mennesker der kun har et lille tidsmål af livet tilbage, og mange har hvisket til hende, at de blot ønsker at lukke deres øjne. Ugens novelle er ’Bløde løg’.

Søndagsfortælling: Erna siger nej
Vi har alle været noget bekymrede for Erna efter Anders gik bort. Han har jo altid været der. Han har jo altid været her. Og så er hun begyndt med det loppemarked. Tine tænker, at hun da kan tage hende med ud at køre en tur så. Hun kommer jo nærmest ikke af grunden. Men måske er det i virkeligheden Tine selv, der har brug for at køre den tur. Det er Jacob Skyggebjergs ugentlige Søndagsfortælling.

Foto: den2radio