Den2Radio - Uge 20 - 2024

Udsendelse d.11. - 17.maj. 2024

InterMetzo
Georg Metz sætter overskriften 'Undergravende sindelagskontrol' med tanke tilbage til 1800tallet hvor kongen var enevældig, men hvor der var begyndt en undergravende virksomhed mod enevælden. Hvordan man alvorligt undergraver det danske samfund, så politiet og PET skal alarmeres er jo noget andet. Ellers kan man uden videre bare lufte sin utilfredshed og undergrave, hvis og hvor nogen gider høre efter for at få afskaffet politiet, skattevæsenet, kristendommen, demokratiet, den danske sangskat, påsken, pigekoret, højesteret, juleaften, regionerne, Danmarksdemokraterne, fodbold i Parken og Royal Run.

Døvblind Danmark
Formanden for DøvBlinde, Danmark lader sig ikke begrænse af, at han har et restsyn på ca. 3% og han, som barn, var henvist til at gå i en børnehave, for døve. Han har stadig lidt af sin hørelse tilbage, men ved, at den langsomt rinder ud, og han derfor, på et tidspunkt, skal have et cochlear implant indopereret, hvis han fortsat skal kunne orienterer sig, med ørene.
Men lige nu er hans hverdag fyldt op med politiske slagsmål, for hvor hører man til, når man hverken kan se eller høre? Og så skal han på vandretur i Jylland.
Vi har mødt Jackie Lehrmann Hansen, der gerne vender sine handicaps til en udfordring, det er værd at tage op.
 
At gå nøgen - om magt.
Forfatteren Janne Teller har udgivet 21 essays om kunst, fremmedhed og forsøget på at være menneske. I denne tredje samtale taler hun med Jens Raahauge specielt om magtens karakter og mange ansigter i en verden, der er på vildspor.

Jazzens historie. Nat King Cole
Vi har snart været igennem hele Christian Braad Thomsens serie produceret fra hans bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’, og i denne uge handler det om Nat King Cole, en af underholdningshistoriens største og mest populære sangere og entertainere. Han voksede op i Chicago, et af jazzverdenens centre i 1920'rne og '30'rne og dannede sin trio sammen med guitaristen Oscar Moore og bassisten Wesley Prince – på den tid en meget usædvanlig besætning. Den fik hurtigt succes i Los Angels og New York med sine mange showprægede numre og de mange standardmelodier sunget af Nat King Cole alene.

Søværnets nyere historie: Piratbekæmpelse
Den elektroniske Folkeoplysning har sendt den2radio en podcast om søværnets nyere historie, og den handler om søværnets piratbekæmpelse, et emne, der for nogen måske lyder lidt som fiktion, men pirateri foregår stadig den dag i dag. Det er i den grad et aktuelt problem, og et problem som Søværnet har spillet en aktiv rolle i at bekæmpe. I dette afsnit har vi besøg af Søværnets historiske konsulent, Søren Nørby.

Rumænien 2 :  Løbet over ende
Ved 7-tiden om morgenen den 22. december begyndte tusinder, titusinder, hundredtusinder af mennesker at begive sig mod centrum af Rumæniens hovedstad Bukarest, hvor myndighederne havde forsøgt at skjule nattens forbrydelser med vandkanoner. Nu havde befolkningen fået nok af undertrykkelse, fattigdom og kolde boliger. Hverken tanks, kampvogne, helikoptere og kæder af soldater kunne standse menneskehavet, der med deres kroppe som eneste våben strømmede frem mod byens centrum. Diktatoren flygtede i en helikopter fra centralkomiteens hovedkvarter, som demonstranterne brød ind i.  Få timer senere besøgte de første demonstranter diktatorens luksuriøse villa. Hæren stillede sig på befolkningens side. I den afgørende fase fik to tanks fra hæren en særlig betydning, fortæller journalisten Peter Skeel Hjorth i den anden udsendelse om ”Tragedien i Rumænien”.

Salmesang ved Reformationen 7
Denne podcast handler om 500 år gammel musik, musik fra Martin Luthers tid, som fik stor indflydelse også på Danmark. Og når det er så længe siden, er en masse værker og skrifter uundgåeligt gået tabt. Men rundt omkring på biblioteker i Europa findes der alligevel guld, som man har ledt efter i flere hundrede år og som man har troet var forsvundet. Musikforsker og kantor Ole Kongsted  fortæller om et meget usædvanligt fund han har gjort på et bibliotek i Tyskland - et fund han selv karakteriserer som svarende til at finde en klaversonate af Mozart eller en strygekvartet af Haydn, for her taler vi om den tids berømteste komponist Ludwig Senfl.

Pharaos Klassikere. Min broders levned 7
I Pharaos Klassikere er vi nået til 7.afsnit af Carl Baggers roman ”Min Broders Levnet”. Efter Mathildes afsløring af sin affære med Arthur, som endte med en barnefødsel, flygter Johannes tilbage til København for at opsøge sin bror og … ja, hvad vil han egentlig sige ham? Tale mildt eller hårdt til ham? Han beslutter sig til at lade omstændighederne råde. Men først skal Arthur jo findes, og det viser sig at være lettere sagt end gjort.

Kvindelige komponister. Maria Theresia von Paradies    
I den2radio's serie '15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år' er vi kommet til den østrigske Maria Theresia von Paradies. Hun levede på Mozarts tid, og han har komponeret en klaverkoncert til hende. Hun havde en meget stor karriere som pianist og gav mange koncerter rundt i Europa og det på trods af at hun var blind. I hendes opvækst var hun støttet af kejserinden i Wien, som  hun er opkaldt efter og ellers fik hun stor hjælp fra andre f.x. blev der lavet en slags komponist tavle til hende og en trykkemaskine så hun kunne skrive breve.

Foto: den2radio