Den2Radio - Uge 41 - 2021

Udsendelse d.9.-15.oktober. 2021

Intermetzo.
I kommende bøger vil historikere studere tiden fra den tumultariske dannelse af Dansk Folkeparti til dets fragmentering og undergang og utvivlsomt i deres analyser komme til det resultat at omfanget af dømmekraft og klogskab som i Pia Kjærsgaards tilfælde generelt sagt i partiet og dets ledelse er overskueligt. DF vil angiveligt fortsat have Danmark ud af EU, hvilket på baggrund af den fremrullende brexit-katastrofe lyder som en dårlig vittighed, men samtidig afspejler partiets hasardspil med fædrelandet som indsats. Mærkeligt nok ønsker de partier der ihærdigt hævder de danske værdier, reelt værdierne afskaffet. Udsigterne er dystre. Måske ikke håbløse. Ikke endnu. Men tik for tak nærmer viseren sig kvart i tolv.

Kulturen kalder i natten
Fredag aften i uge 41 er der garanti for, det bliver en helt speciel aften, hvis man begiver sig ud i Københavns gader og stræder. Det er Kulturnat i den danske hovedstad. En institution, der fandt vej til folks hjerter helt fra start i 1993, og siden har været en årlig tilbagevendende begivenhed – uanset vind og vejr dog med e n pause 2020, men som er tilbage i år, med fuld mod på kulturen og de udsøgte goder, den særlige aften byder på. Vi har talt med Sekretariatsleder Marie Myschetzky.

Sydhavnens historie
Kongens Enghave lokalhistoriske arkiv er imponerende og fylder det meste af loftsrummet, hvor foreningen holder til. Frivillige medlemmer bruger mange timer på at arkivere nyt materiale hver uge og ordner det så det er klar til de mange besøgende fra ind og udland der har en interesse for Sydhavnens historie. Foreningen har haft et stigende antal medlemmer og i nyere tid har foreningen produceret bøger og DVD’er, der fortæller historien om Sydhavnen.

Ronkedorerne.
den2radio’s Ronkedorer mødes igen med faglitteratur de er optaget af. Der mangler kun en af de fire nemlig Georg Metz, de tre andre i fin form er Nikolaj Ifversen, Egon Clausen og Jens Raahauge.
De taler om Sissel Bjerrum Fossat: ’Monopolbrud’, der indgår i 100 Danmarkshistorier og om Peter Øvigs ”Jeg er hvad jeg husker”. Den tredje bog er ’Evigheden i et siv’ af den spanske forfatter Irene Vallejo, som er en rejse gennem bogens historie og dem, der har været med til at bevare den siden begyndelsen. 

En verden af bystater 4
Den oldgræske verden havde et rigt kulturelt liv, som blev understøttet af de forskellige bystater. Offentlige institutioner som teatret, templerne og gymnasion spillede væsentlige roller i den enkelte grækers liv og var med til at skabe den kulturelle lim, der gav en fælles græsk identitet på tværs af bystaternes omkransende mure.

Nordiske komponister 4, Jean Sibelius
den2radio har tidligere besøgt 4 store nordiske komponisters hjem der nu er museer og de 4 er Ole Bull, Edvard Grieg og Harald Sæverud alle fra Bergen samt Jean Sibelius fra Helsinki. den2rado genudsender de 4 portrætter i disse uger og denne gang handler det om Jean Sibelius. I podcasten løfter den svensk-finske pianist Folke Gräsbeck sløret for et af de store mysterier i musikhistorien, hvad blev der af den 8.symfoni? For den gik symfoniorkestrene og de store dirigenter og ventede på i årevis, de vidste at han arbejdede på den, men hvor blev den af? Det og meget andet spændende fortæller Folke Gräsbeck til Kirsten Rønn i lænestolene i Sibelius’ stue.

Anslag – oktober 2021 -  2
Om betydningen af islamiske kvinders slør fortæller Jacques Berg i denne uge. Og om plasticindholdet i havdyrs maver. Zuc tager gas på hele verden, mener han også: Facebook er blot en videresælger af reklameplads og personprofiler. Om prænatale legebørn. Til slut kysser Macron paven, ligesom Napoleon i sin tid snuppede kejserkronen ud af en paves hænder.

Forførerens dagbog 2
den2radio har produceret en række podcast om Søren Kierkegaard. Det var i 2013 i 200 året for Kierkegaards fødsel, og i den anledning læste skuespilleren Jesper Christensen hele ’Forførerens dagbog’ ind for den2radio. Der er 14 afsnit og vi begyndte genudsendelsen i sidste uge. Forførerens Dagbog findes i første del af Enten-Eller. 

Det værste til sidst
’Det værste til sidst’ er noveller fra livets sidste fase. Umenneskelige fortællinger med menneskene i fokus. Cand.mag i Nordisk litteratur Anne Hjælmsø har skrevet novellerne, som hun selv har læst op her på den2radio, og i denne uge hedder novellen ’Penge’.

Foto: den2radio