Den2Radio - Uge 21 - 2021

Udsendelse d. 22. - 28. maj. 2021

Intermetzo
Med minder om Johannes Møllehave, som Georg Metz kendte godt. Hvad tror du egentlig på, Johannes? På det gode i menneskene, svarer han. Min onkel døde i sommer. Var det akut? Nej det var af sprut. Historierne kom væltende den ene oven i den anden: selvoplevede, subtile Storm P. og rene brandere, hvordan fanden han husker så meget forbliver en gåde, og den tog han forleden med sig i graven.    

Kunsttimen. Bjørn Buchardt
Kunsttimen er en ny programserie, hvor Mikael Jensen i samtale kommer lidt dybere i kunstrelaterede emner. I dag har vi valgt at se på naturens kunst i form af sten og de stenfacader, der er i København. Lektor Bjørn Buchardt fra KU har i et helt liv interesseret sig for sten, og han har adskillige gange været leder af små vandringer i København. I udsendelsen tager vi en virtuel vandring, og den starter ved Operaen i København, hvor naturens kunst måske er størst lige bag cykelstativerne. Derfra tager vi turen over kyssebroen til Nationalbanken og videre til Overformynderiet og til slut kommer vi til Geologisk Museum med meteoritten i gården og en hemmelighed meget få kender.

Sikker festival i storbyen
Mens de fleste danske musikfestivaler har valgt af aflyse sommerens begivenheder kan vi forvente, at tonerne kommer til at strømme i København og Aarhus denne sommer. I København er der ovenikøbet bebudet, at det bliver med udvidelser, så den strækker sig over længere tid end sædvanligt og tilmed bevæger sig ud over kommunegrænsen. Men hvordan kan det lade sig gøre, når stort set alle andre festivaler for anden sommer i træk er aflyst? Vi har sendt den2radio’s Pia Koppelman ud for at se på det.

Samfundsord: Køn
den2radios nye serie ’Samfundsord’ tager aktuelle og bevendte ord under kærlig behandling og forsøger ved hjælp af idéhistorien og samfundsteorien at blive klogere på de ord vi bruger, når vi diskuterer med hinanden om verden omkring os. I denne uge taler Magnus Schou Rothberg med Marie Bruvik Heinskou, som hjælper os med at blive klogere på køn, kvindekamp og queer-teori med myndig assistance fra tænkere som Beauvoir, Butler og Haraway, og vi spørger hvor feminismen står i dag.

10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere. John Lundgren og Inga Nielsen.
den2radios serie om 10 svenske og 10 danske operasangere er nået til de to sidste: barytonen John Lundgren og sopranen Inga Nielsen. John Lundgren er midt i en strålende karriere som dramatisk baryton med opgaver hos Wagner, Verdi og Puccini. Inga Nielsens karriere toppede i 1980'erne og 1990'erne, hvor hendes optræden i Mozarts ’Bortførelsen fra Seraillet’ i Salzburg og på Covent Garden med dirigenten George Solti blev milepæle. Han synger Wagner, hun synger Heise og Strauss.

Håndværk: Skorstensfejerfaget.
den2radios serie om håndværk og fremtidens arbejdsmarked genudsender vi i disse uger. Skorstensfejerlauget blev stiftet i 1778 efter mere end 50 års skarp indsats fra mestrenes side. Mestrene ville være agtværdige borgere og have samme rettigheder som andre uddannede håndværkere, men det tog tid. I dag renser de alle typer skorstene, brændeovne, aftræksforbindelser og ildsteder, hvor der fyres med olie eller biobrændsel. Der er ca 560 skorstensfejere i Danmark heraf ca 100 mestre og 400 svende, 80-90 lærlinge og der bliver brug for flere i fremtiden.

Anslag - maj 2021 - 4
Hvad skjuler der sig i en lille trækasse fuld af gulnede papirer: Frankrigs historie lige til at brede ud på køkkenbordets voksdug! Jacques Berg fortæller også om himmelfart, en særlig fransk måde at bygge broer på og om en præsiderende præsident. Denne uges Anslag.

Pharaos klassikere. Jomfruen. Himmerlandshistorier
”Jomfruen” er en historie, der stod i samlingen Nye Himmerlandshistorier fra 1904. Det drejer sig om endnu et stædigt og egensindigt kvindfolk, der skulle have været gift med sin fætter. Hele deres opvækst havde de været uadskillelige og der var aftalt bryllup, da hun pludselig ikke ville alligevel. Fætteren går i hundene, og jomfruen regerer resten af livet ene kvinde over sin gård.

Kometen. H.C.Andersen.
Kometen. Det er H.C.Andersen. Han huskede tydeligt, at han 6 år gammel havde set en komet på himlen. Da han i 1869 skrev eventyret, så han i kometernes bane en cyklus svarende til livets cyklus. Kometen fra 1811 er dog aldrig vendt tilbage, men det vidste han ikke. Det er Morten Grunwald, der læser Kometen.

Søndagsfortælling: Jydernes hus - del 1: De kan ikke lide os!
Jeg kan ikke rigtig falde til i hovedstaden - man er sgu så anderledes, ikke? Jeg driver omkring med min kammesjuk Martin og forbander dem alle sammen. Men en dag hører vi om et projekt, der er i opstart ude i en forstad, der hedder Herlev - en hel opgang, hvor der kun må bo jyder. Måske er det vores redning? Jacob Skyggebjerg med sin Søndagsfortælling.

Foto: Anne Eggen