Den2Radio - Uge 22 - 2021

Udsendelse d.29.maj - 4.juni. 2021

Intermetzo
Georg Metz kigger nærmest bekymret på den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans nutids- og fremtidsplaner. Såfremt den tidligere magtfulde mand skal have chancer for at gøre sig gældende som leder af et nyt parti, fordrer dette projekt et mindstemål af nyslået troværdighed i moralsk "skysovs". 

Det europæiske Hus
Det europæiske Hus – mellem trusler og håb lægger ud med et klip hvor EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen skarpt kritiserer det, der er blevet kaldt statssponsoreret hijacking af et Ryan Air fly i europæisk luftrum og arrestationen af en prominent journalist og systemkritiker. I skal også møde Bjarke Møller – tidligere direktør for Tænketanken Europa og forfatter. ’Det europæiske fællesskab er udfordret og den europæiske Union står ved en historisk skillevej’, siger han. Han taler med den2radio’s Anette Bruun Johansen og giver et omfattende bud på hvordan Europa kan overvinde kriserne og blive en grøn supermagt og komme styrket videre.

Samfundsord – Bæredygtighed
Klimaforandringerne truer, og vi løber med hovedet under armen mod en afgrund, som ikke flytter sig, hvor meget vi end måtte ønske det. Generationer har svigtet, og nu må vi tage ansvar. Den bæredygtige stat er en del af omstillingen. Men hvad mener vi med bæredygtighed? Og hvordan skal vi som sociologisk informerede mennesker og samfund forholde os til den potentielt altødelæggende trussel, som klimakrisen udgør? Samfundsvidenskaben giver svar. Janus Lauritsen har talt med lektor ved Københavns Universitet, Anders Blok.

Kirsten Dehlholm. Hotel Pro Forma
Kirsten Dehlholm grundlagde teaterkompagniet Hotel Pro Forma i 1985. Hun har gennem mange år skabt et hav af forestillinger, der er blevet vist over hele verden, og her i juni måned har hun 2 store premierer helt samtidig i København: Operation:Orfeo på Skuespilhuset og Amduat. En iltmaskine på Republique. den2radio har talt med Kirsten Dehlholm om hendes værker, og sammen med endnu en forestilling Gilgamesh er det hendes undergangstrilogi - alle tre forestillinger handler om underverdenen. De gamle myter: fra Babylon, fra det gamle Egypten samt dødsriget har fascineret mennesker gennem verdenshistorien.

Anslag - maj 2021 - 5
I denne uge fortæller Jacques Berg om ”Elefantprøven”, der handler om faren ved kun at se en del af virkeligheden. Derefter lover han at hente månen ned og ser den tæt på. Han spørger også, om nærighed er ensbetydende med, at man ikke holder af livet? Og fortæller uden blusel om at være på røven! Før han slutter: Intelligens findes under mange former.

Kurt Gôdels ufuldstændighedssætninger
Ufuldstændighedssætninger beskrives som huller i matematiske systemer. I 1930’erne beviste den unge Kurt Gödel, at ethvert matematisk system vil have et eller flere huller. Ivan Sæverud fortæller i den første af to udsendelser om Kurt Gödels banebrydende teorier om huller i matematiske systemer. Er matematik et kunstigt spil uden forhold til virkeligheden eller findes de matematiske koncepter et sted derude?

Pharaos klassiker: Himmerlandshistorier af Johs. V. Jensen: Herremandens Træsko
Denne uges himmerlandshistorie er næsten som et folkeeventyr. Herremanden er en kedelig fyr, der i de hyppige drikkelag på herregården tit har den lokale præst til bedste. Da der en dag bliver opmærksomhed omkring herremandens umanerligt store træsko får den godt beskænkede vært den idé, at hvis præsten kan gå til Hamborg i herremandens træsko, så skal han have herregården. Den tanke grines der meget af, men han skulle aldrig have sagt det, for præsten tager ham på ordet og ser for sig, hvordan han én gang for alle kan sætte herremanden på plads.

H.C.Andersen: Engelen. 
H.C.Andersen skrev 4 eventyr i rap der udkom i 1843: Engelen, Nattergalen, Kærestefolkene og Den grimme ælling. Han sagde selv om dem, at de var fremkommet ’som ved én gydning’. Det er Engelen vi skal have i denne uge, og den læser Erik Paaske

Søndagsfortælling: Jydernes hus - del 2: Flugten
Efter fundet af en københavner i saunaen bliver det nødvendigt med skærpede restriktioner i Det Jyske Hus. Man indfører en regulær lockdown - ingen ud, og ingen ind. Men hermed opstår også nye behov i det lille samfund. Man må have et hospital - og man må have et fængsel, hvor man kan spærre de jyder inde, der prøver at flygte. Den lukkede bygning i Herlev begynder snart på ny at tiltrække sig mediernes interesse - og denne gang er det ikke de jyske lokalaviser, der kommer for at skrive en solstrålehistorie! Jacob Skyggebjerg med 2.del af Jydernes hus - Flugten

Foto:den2radio