Den2Radio - Uge 23 - 2021

Udsendelse d. 5. - 11. juni. 2021

Intermetzo
En minimal del af befolkningen - om nogen - kan hævde sig rene og pure danskere, der har simpelthen været et rend gennem historien, og sunde kvinder har desuden forstået at supplere puljen med friske gener. At kategorisere mennesker ægte eller uægte nationale er hul i hovedet. Ikke én minister - det burde selvfølgelig være statsministeren - slår i bordet og fastholder retsstatens orden og rimelighed for alle også afvigeren samt de forbrydere hvis udsagn Mette Frederiksen ikke vil høre – de er landsforrædere siger hun.

Det europæiske Hus
Europa har de sidste årtier været ramt af flere store kriser, finanskrise, klimakrise og Coronakrise. Det europæiske fællesskab er udfordret og Den europæiske Union står ved en historisk skillevej, siger Bjarke Møller, der har skrevet bogen ”Håbets Politik. Sådan overvinder Europa kriserne og bliver en grøn supermagt.” Bjarke Møller er journalist og forfatter og tidligere direktør for Tænketanken Europa. I bogen giver han sin vision for hvordan vi kan gøre EU til en nordisk supermodel, der styrker velfærden, blive mere demokratisk og et klimaneutralt samfund.

Samfundsord. Magt
"Samfundsord" tager aktuelle og bevendte ord under kærlig behandling og forsøger ved hjælp af idéhistorien og samfundsteorien at blive klogere på de ord, vi bruger, når vi diskuterer med hinanden om verden omkring os. Magt er denne uges ord. A har magt over B, hvis han kan få B til at gøre noget, B ellers ikke ville have gjort. Sådan, og på lignende måder, har man defineret magt fra Max Weber til Robert Dahl. Men i den antropocæne tidsalder kommer Dahl, Foucault og andre sociocentriske magttænkere til kort. Magten må gentænkes i en nymaterialistisk retning, som inkluderer både menneskelige og ikke-menneskelige agenter i hvert fald hvis det står til ugens gæst: Lars Tønder, professor MSO på institut for statskundskab ved Københavns Universitet. 

Håndværk: Værktøj og design
den2radio’s serie Håndværk fokuserer denne gang på værktøj og design.
I udlandet er Danmark kendt som ’designation’. og design er vurderet som en central strategisk konkurrencefordel for virksomheder. Design-feltet har stor innovativ betydning – ikke bare indenfor arkitektur, møbler og mode, men også mange andre typer danske industrivirksomheder, hvoraf mange er underleverandører til andre industrier. Derfor er uddannelserne bagved også af afgørende betydning. Computere, robotter, digitalt arbejde får en stadig større plads i og betydning for arbejdsprocesserne. Så hvad sker der med de eksisterende fag og håndværk – forsvinder de, udvikles de eller opstår der noget helt nyt f.eks. digitale håndværk? I skal møde 3 undervisere på NEXT erhvervsskole i Emdrup lidt uden for København: Ann Christina Oliveira-Borg, Hans Georg Tordrup og Kåre Thorbjørn Einarsson samt Henrik G. Folden fra Københavns Mode- og Designskole.

Klassisk på nettet: Blomster
Klassisk på nettet har denne gang temaet Blomster: Roser, crysanthemum, georginer, ensomme blomster, tørrede blomster og mange flere, sat i musik af Richard Strauss, Carl Nielsen, George Bizet, Schubert, Hector Berlioz og flere endnu.

Teatermagasinet Kastesigten juni 2021
Ingeborg Andersen anmelder en science fiction version af den græske myte om Pygmalion og Galathea på Mungo Park teater. Det kongelige Teaters bud på en Anne Linnet teaterkoncert får også nogle ord med på vejen, og der bliver givet bud på eksperimenterende udendørs scenekunstoplevelser til de lyse sommeraftener. 

Anslag
I denne uge fortæller Jacques Berg om en stjerne, der bliver ramt af en stemmegaffel, om dage med og uden avis – hans er The New York Times, der er god til at holde hans gymnasieengelsk vedlige og om den gaullistiske tradition, der alt andet lige høvler selv de mest revolutionære franske politikere til.

Pharaos klassikere: Himmerlandshistorier af Johs. V. Jensen: Guldgraveren
’Guldgraveren’ er en sørgelig historie om en fattig mand på heden, der forlader sin kone og sit nyfødte barn for at søge lykken i Amerika. 29 år senere vender han hjem for at prøve at forsone sig med sin søn, der er blevet snedker. Det er ikke så nemt i den barske jyske egn, hvor man forstår at tie og hvor følelser ikke just er noget, der sidder uden på tøjet. Endnu en af Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier i Pharaos Klassikere.

H.C. Andersen: Nattergalen
Nattergalen er et af H.C.Andersens centrale eventyr. Hans forelskelse i den svenske sopran Jenny Lind – den svenske nattergal - er ofte nævnt som baggrund for eventyret, men det kunne lige så godt dreje sig om ham selv, der som barn blev kaldt ’den lille fynske nattergal’. Det er Erik Mørk der læser.

Søndagsfortælling: Kontor og menneske
En kvinde dukker op på revisorens kontor - modvillig, nærmest fjendtligt indstillet. Og med gule fjer i øreringene. Og det har været nogle mærkelige dage på det sidste. Der har været en stemning af ... at noget skal finde sted? Jacob Skyggebjergs Søndagsfortælling: Kontor og menneske.

Foto: den2radio