Den2Radio - Uge 28 - 2022

Udsendelse d.9. - 15.juli. 2022

Vi indleder vores første sommerferieflade med en nyproduceret InterMetzo og derefter følger en række udvalgte genudsendelser.

InterMetzo
Georg Metz har givet sin kommentar overskriften: ”Regeringen og anden utopi – Klarsynet i mesterlige essays i svære tider”.

Opvækst i Hitlers skygge
Niels Wolfgang Peters var i mange år en højt respekteret producent og producent for Radiosymfoniorkesteret og Radiokoret i Danmarks Radio. Nu fylder han snart 90 og kan se tilbage på et langt liv med mange dramatiske hændelser. Han blev nemlig født i Magdeburg, hvor han gik i skole og hvor han i 1944 oplevede de voldsomme bombardementer, der lagde hele den gamle by i ruiner. I en række udsendelser fortæller han om sit liv. Den første handler om hans opvækst i det nazistiske Tyskland

Verden af i går 7
Karsten Pharao læser. Stefan Zweigs " Verden af i går", der er oversat til dansk af Helge Kjærgaard.

Roms fontæner
En rejse til Rom i maj måned lyder som en rigtig god idé, men man kan også lytte til lyden af Rom på den2radio, for komponisten Ottorino Respighi har komponeret flere værker om steder i Rom som her i ’Roms fontæner’ hvor han beskriver 4 forskellige fontæner på 4 forskellige tider af døgnet. Respighi var en af de få italienske komponister der skrev musik til koncertsalen mere end til operahusene – det var ellers operaer Italien i den grad var berømt for.

Kais historie 1
I anledning af 50 året for pornoens frigørelse genudsender vi en af de første serier på den2radio: ’Kais Historie’. Kai Bo Rasmussen – alias ’Røde Kai’ fortæller om sin omfattende kriminelle karriere med Vesterbro i København som centrum. Søren E.Jensen har skrevet en bog om den tidligere hashsmugler: ’Røde Kai og hans kriminelle karriere’, der er udgivet på Gyldendal.

New York 4
Journalisten Anne Mette Lundtofte, har skrevet 10 essays om 10 forskellige steder i New York. I denne 4.udsendelse befinder vi os i Harlem, som altid har haft det vildeste ry af alle New Yorks nabolag. Verdensberømt som jazzens hovedstad og berygtet verden over som sort ghetto. Vi hører om Joe Hargrave, som bl.a. fortæller om mordet på Malcolm X.

Radio underjordisk: Urkoen, Drikkehornet & Møen med Mjøden
I en Tour de Force gennem eddadigtningen deler den norske forfatter & religionshistoriker Maria Kvilhaug ud af en rig og sjælden indsigt i den gamle nordiske åndelige tradition. Med viden om norrøn sprog og kultur åbner hun op for nye tolkninger, når hun ordkløver gamle mærkelige ord som ”Audhumbla”, ”Ginungagab” og ”Heidrun”. En litterær nordisk kulturarv, Maria Kvilhaug mener kan måle sig med pyramiderne, Stone Henge såvel som store litterære værker som Mahabarata og Rig Veda.

Filosofi 1
Vi begynder nu en ny programserie om Filosofi. Tilrettelæggerne,Thor Eiken Mulvad og Lasse Nyeng Hemicke lægger ud med det helt grundlæggende spørgsmål: Hvorfor begyndte man at filosofere? Det handler om filosofiens rolle i det antikke græske samfund og det er professor i filosofi ved CBS, Ole Fogh Kirkeby, som svarer på spørgsmålene. Hvilke værdier i det antikke græske samfund indvirkede på udformningen af den græske filosofi? Og hvilke forskelle og ligheder er der mellem disciplinen filosofi, som den udøves i dag, og som den blev praktiseret i det antikke Grækenland.

Bob Dylan 7
I ti udsendelser tegner filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen og journalist Erik Kramshøj et portræt af sangeren og sangskriveren Bob Dylan. De enkelte udsendelser beskæftiger sig med en karakteristisk epoke i Bob Dylans udvikling, og her i den 7. synger han ’Lykkelig over bare at være i live under den blå himmel’ fra nummeret ’New Morning’ fra 1970, og vi skal også høre Joan Baez og Benny Holst fortolke hans sange. Erik Kramshøj har tilrettelagt.

Foto: Anne Eggen