Den2Radio - Uge 3 - 2024

Udsendelse d.13. - 19. januar 2024

InterMetzo
Georg går i sin kommentar i kødet på justitsminister og ministerium. For det danske samfund er desværre indrettet sådan, at magten er delt i fire. Montesquieus tredeling burde kunne række, men kun ideelt. De styrende lag er mere komplekse i større sammenhæng. Således er den økonomiske magt forvaltet som elastik i metermål af pengeinstitutterne uforglemmelig. I skolen lærer de fleste at nationalbanken som monopol bestemmer pengemængden, men når man i vores dage går til sin bank for at få et lån, oplever låneren, at bankrådgiveren oftest uden indvendinger eller henvisning til skolelærdommen klimprer på tasterne og i det store hele ”skide” på nationalbanken og trykke masser af penge ud af den blå luft. Så er låntageren mangemillionær til huset eller lejligheden er købt og hamsterhjulet kører. Andre mere diffuse magter kører sideløbende. Aktuelt kongemagten, som i de senere dage, ud over deres begrænsning i grundlov og statsskik manifesterer sig ved en ufattelig støtte i befolkningen, uden forbehold formidlet af DR,TV2 og ugebladene.

Klimakampens realiteter
I denne uge sender vi en podcast fra RadioMælkebøtten med overskriftens: Klimakampens realiteter. Vi ser på de politiske klima-resultater, og høre også om dunkle     magtspil på den internationale scene, hvor også EU netop har spillet en nøglerolle. Men… Har politikerne leveret hvad vi kan forvente? Er det politiske system overhovedet, når det gælder miljø- og klimakampen? Og når vi er ved det spørgsmål, så vil vi runde både nogle forskeres og klimakrigeres meget mørke kurs imod afskaffelsen af demokratiet. Medvirkende i vores udsendelse er minister Dan Jørgensen, MEP Morten Helveg Petersen, Greta Thunberg og mange flere. Ja, endda Donald Trump og Le Pen på en lidt anderledes måde.

Fødevareproduktionens Natur og Arkitektur: Hvorfor jordreform
Multifunktionel jordfordeling er et puslespil mellem et områdes lodsejere, hvor deltagerne planlægger indbyrdes og samtidig køber og sælger jord. Resultatet bliver at lodsejerne, der lader jord gå ud af drift, får tilbudt landbrugsjord i erstatning, og for alle deltagende lodsejere er målet at samle deres marker i større blokke eller på placeringer, så det giver god mening for deres bedrift. I tilfælde, hvor landbrugsbygninger bliver ”tilovers” forsøger Naturstyrelsen enten af sælge dem med et jordareal under 2 ha, så der ikke længere er landbrugspligt. Eller med arealer på 2-5 ha, så bygninger eller ejendom kan bruges til mindre landbrug til jagt mv. I projekterne for multifunktionel jordfordeling er arbejdsformen deltagerbaseret og igangsat af Realdania. Der forhandles og planlægges med aktiv involvering af lodsejerne og med inddragelse af lokale foreninger, erhvervsliv og lokale myndigheder. I skal møde Søren Møller som er formand for Projekt Fremtidens Bæredygtige Landskaber og Helga Grønnegård som er sekretariatsleder.

Jazzens historie. Miles Davis 1
I sin store serie om jazzens historie er Christian Braad Thomsen nået frem til Miles Davis, og i det første af tre programmer om Miles handler det om hans betydning for cool-jazzens fødsel. I 1940’erne spillede han bl.a. med Charlie Parker og Dizzy Gillespie, men hans improvisationer var i kontrast til datidens bebop-stil, bl.a. forbi han benyttede få og lange toner. I 1984 modtog han Sonningprisen for som der blev sagt i hyldesttalen: ’sin inspirerende og stilskabende indsats som instrumentalist, orkesterleder og komponist samt evne til stadig fornyelse’, og i den anledning indspillede han ’Aura’, som trompetisten Palle Mikkelborg skrev til ham.

Correspondance 2
den2radio sender 4 korte programmer om den kærlighed den var mellem forfatteren Albert Camus og skuespilleren Maria Casarès. Lykkelig kærlighed findes er budskabet, og beviset er den monumentale samling af kærlighedsbreve, som de to udvekslede i 1950’erne. 865 kærlighedsbreve, som i 2017 var den litterære efterårssæsons store begivenhed. Langtfra det mondæne eller litterære dyneløfteri, som mange havde frygtet, men et sjældent oprigtigt og uudtømmeligt kærlighedsunivers. I denne uge hedder udsendelsen "Mon jeg er opgaven værdig?" Bag forfatteren og (mener nogen) moralisten Albert Camus, der havde rygte for altid at levere de rette argumenter, skjuler der sig en følsom tvivler. Sarah Kamille og Karsten Pharao lægger stemmer til Albert Camus og Maria Casare's.

Ludvig Holsteins forsvar for naturens uskyld
Ludvig Holstein er en af de digtere der har udvidet vores kærlighed til det danske landskab ved hjælp af en poesi der er blevet folkeeje. Det er Egon Clausen, der fortæller om ham og hans søgen efter uskyld i en tid, hvor krig og voldelig død ødelagde drømmen om naturens skønhed og harmoni.

Pharaos klassikere: Digte af Johannes V. Jensen
Karsten Pharao fortsætter med mere stor dansk lyrik. I årene omkring 1900 huserede Johannes V. Jensen i den danske litteratur. Først med Himmerlandshistorierne, som viste hvad det kunne blive til, hvis man satte moderne strøm til gamle fortællinger. Dernæst omkalfatrede han romangenren med Kongens Fald, som han skrev i årene 1900-1901 og som 100 år senere blev udråbt til det 20. århundredes bedste danske roman, selvom om den mere er en række stærke, lyriske billeder end en sammenhængende fortælling. Og i 1906 revolutionerede han lyrikken med debutdigtsamlingen med den meget lidt opsigtsvækkende titel Digte 1906, en titel der dækker over en temmelig uhomogen samling af traditionelle vers, store prosaagtige digte i frie, urimede vers og en række oversættelser af den amerikanske digter Walt Whitman. Men efter de store frivers-digte kom den danske lyrik aldrig til at tage sig ud på samme måde igen. Nu vidste man, at der var andre muligheder, og 60’er-modernisterne anerkendte Jensen som en forløber.

Verdens strofers rislen: Skyers kompas
’Verdens strofers rislen’ er titlen på en essaysamling af Nete Krøll. Hun skriver om verdens strofers rislen, hvor hendes sind og ord er en verdensborgers blik på jorden, og dette essay hedder ’Skyers kompas’.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 1
Hvad er tyskerne og hvad er tyskernes folkesjæl? Det er spørgsmål man har beskæftiget sig med lige så længe der har været tyskere. Her på den2radio vil P1 Orienterings tidligere medarbejder Tage Baumann sammen med Søren E. Jensen forsøge at spore den tyske efterkrigstids mentalitet gennem schlageren i den første af 17 podcast, så vi kommer vidt omkring.

Foto: Anne Eggen