Den2Radio - Uge 30 - 2022

Udsendelse d. 23. - 29. juli. 2022

Vi indleder vores tredje sommerferieflade med en nyproduceret InterMetzo og derefter følger en række udvalgte genudsendelser.

InterMetzo

Georg Metz har givet denne uges kommentar overskriften ”Den nyttige munk – 200-års dagen for arvelighedenslærens fader”

Niels W. Peters 3: Ung mand i Flensborg
Niels Wolfgang Peters var i mange år en højt respekteret producent og producer for Radiosymfoniorkesteret og Radiokoret i Danmarks Radio. Nu fylder han snart 90 og kan se tilbage på et langt liv med mange dramatiske hændelser. I en række udsendelser fortæller han om sit liv. Den første hed Opvækst i Hitlers skygge og handlede om hans opvækst i det nazistiske Tyskland. Den anden hed Nye Grænser og fortalte om delingen af Tyskland i forskellige besættelseszoner og i denne tredje uge fortæller Niels w. Peters om livet som ung mand i Flensborg, hvor han blev uddannet som oboist og hvor han fik øje på Danmark som et fascinerende land med mad og demokrati.

Verden af i gaar 9
Stefan Zweig opholdt sig i Paris i 1904. Sin vane tro opsøgte han nogle af de kunstnere, han beundrede, og i denne uges afsnit giver han en indfølende beskrivelse af de to store kunstnere Rainer Maria Rilke, østrigsk digter, og Auguste Rodin, fransk billedhugger, som han stiftede nærmere bekendtskab med i Paris. Fra Paris tager han til London, hvor det ikke lykkes ham at skabe kontakt til engelske intellektuelle i nævneværdig grad, englænderne er noget mere reserverede end franskmændene og isolerer sig i deres klubber. Men han får en åbenbaring  på British Library, da han opdager William Blake’s billeder.

Ernest Chausson 2
Kirsten Rønn fortsætter sin historie om den franske komponist Ernest Chausson, der døde som 44-årig i 1899, netop som hans karriere var ved at tage form. I denne udsendelse skal I høre om Chaussons bestræbelser på at støtte op om unge talenter i musiklivet i sidste halvdel af 1800-tallet. Musikken er: Poème - digt - med Itzhak Perlman som solist med New York Philharmonic dirigeret af Zubin Metha.

Kais historie 3
Efter billedpornografiens frigivelse begynder live-show miljøet i København at spire frem. Kai Bo Rasmussen var med som en af pionererne. Serien om "Røde Kai" - Manden fra Vesterbro og hans kriminelle løbebane er tilrettelagt af Søren E Jensen, og er blevet til i et samarbejde med forlaget Gyldendal, der har udgivet Kais erindringer i bogform.

New York 6: Den Intellektuelle
I dette afsnit af Anne Mette Lunbdtoftes interview-bog New York New York handler det om den intellektuelle i skikkelse af forfatteren og litteraturkritikeren Melvin Jules Bukiet, der underviser i litteratur på det anerkendte Sarah Lawrence College. Bukiets forfatterskab kredser om spørgsmålet om jødisk indentitet, hvilket også gælder de antologier, han har redigeret: Nothing Makes You Free (fra 2002) og Neurotica: Jewish Writers on Sex (fra 2000).
Det er Marianne Germer, der læser og Søren E. Jensen har produceret.

Sofies fødselsdepression
Fødselsdepressioner får flere end man umiddelbart skulle tro. Det at føde er barn skulle jo være kvindens ultimative lykkelige oplevelse, men det er svært for mange, og overhovedet at forstå at der er noget galt og at hun har brug for hjælp er også en proces. Hver 10.kvinde oplever en fødsel, der resulterer i en depression. Sofie Jacobsen fortæller om, hvordan hun fik en fødselsdepression og om, hvordan hun overvandt den. Karen Jacobsen har tilrettelagt.

Filosofi 3: Stoicismen
I dette program udlægger professor Troels Engberg-Pedersen stoicismens syn på verden i forlængelse af sidste programs historiske gennemgang af stoicismens hovedskikkelser.  
Stoikernes naturfilosofi beror på forestillingen om at verden er en materiel helhed, og at alt derfor kan indeholdes i en totalbeskrivelse af verden. Det er en kosmologi som anskuer verden som en stadig vekslen mellem aktive og passive spændinger i en uophørlig bevægelse frem mod verdensbranden, det tidspunk hvor verden som føniksfuglen genfødes på ny.

Bob Dylan 9. Et kriseramt årti 
Den2radios serie om ham er nået til den 9.og næstsidste udsendelse, og den handler om 1980’erne som var en lang rus af druk og kristendom. Overskriften er ’Et kriseramt årti’ og der er Christian Braad Thomsen, der fortæller om mysteriet Bob Dylan.

Foto: Kapelfærge ved Udbyhøj (Anne Eggen)