Den2Radio - Uge 38 - 2023

Udsendelse d.16. - 22.september 2023

InterMetzo
’Den stenede vej’ og ’Sorte udsigter for parti og formand’ er de overskrifter som Georg Metz har sat til ugens Intermetzo. Det handler jo om De konservatives partiformand Søren Pape Poulsen, som hænger i en tynd tråd op til landsmødet, der finder sted i Herning i weekenden 23/24.september. Nedturen er pinagtig for alle der har lidt omløb i følelsesapparatet og bevidner en påstået rund og rar mand først ophøjet af sig selv og håbefulde støtter til nationens frelsermand, og så det langsomme fald mod bunden uden at hovedpersonen rigtig lader til at forstå, hvad der overgår ham. Ubehageligt, men sandt.

Den længste rejse 
I en lille landsby nord for Rom har Noa Agnete Metz interviewet to unge afrikanske flygtninge. De har overlevet rejsen over Middelhavet og et tvungent ophold de i libyske fangelejre, men hvordan gør man egentlig det? Og hvordan slipper man fri, hvis man ikke har penge til at bestikke sine fangevogtere? Flygtningestrømmen er blevet til en regulær menneskehandel med enorme profitmargener for kriminelle grupper der for mellem ca. 500 og 4-5.000 euro sender folk ud på en rejse ofte fyldt med farer, overgreb og misbrug uden nogen som helst garanti for at komme sikkert frem.

Duke, mig og alle de andre
I denne uge sender vi den første af to podcast i forbindelse med udgivelsen af orkesterleder Allan Bo’s bog ’Duke, mig og alle de andre’.  Bogen er blevet til efter en række foredrag med samme titel og omhandler både de praktiske og økonomiske vilkår samt ikke mindst de musikalske i den del af musiklivet. Blandt andet beretter den om hvordan jazzmusikken i de tidligere tider var dominerende på restauranter og i radio og TV til den i dag i vid udstrækning kun bliver hørt og set i koncertlignende sammenhænge.  

Hafnia 2
I den anden podcast om den dramatiske brand på Hotel Hafnia i 1973 gennemgår journalisten Peter Skeel Hjorth det bygningskompleks, der udgjorde hotellet. Det var en ren brandfælde. Han tager lytterne med på en rundtur i hotellet, som det var på brandnatten, hvor han selv – iført brandvæsenets beskyttelsesudstyr – fulgte røgdykkerne under rednings- og slukningsarbejdet.
Det var længe en gåde, at der på Hotel Hafnia var to brande på samme tid, uden at de tilsyneladende havde nogen forbindelse med hinanden – den ene i et tekøkken og den anden på hovedtrappen. Forklaringen kom to år senere, da den endelige rapport om brandforløbet forelå i 1975 efter grundige undersøgelser af alle omstændigheder.

The Byrds 6
På ingen tid kom The Byrds på den amerikanske top 10 hitliste, da de som de første satte strøm til Bob Dylans akustiske guitar, men der var store problemer i gruppen med druk og stoffer og et sammenhold, der ikke var der og som gjorde, at der var en stor udskiftning af musikerne. Men her i den næstsidste podcast i serien, er vi kommet til 1970, og The Byrds har genrejst sig og etableret sig som en solid livegruppe og klar til at udgive den første liveplade ’Untitlet’. 

Året har 16 måneder. September
’Håndens skælven i november’ er titlen på Henrik Nordbrandts digtsamling men ingen kunne have forudset, at hans firelinjede digt om årets seksten måneder ville blive folkeeje. Årets tolv måneder er de velkendte, men den skrækkelige november repeteres fire gange.  ’Året har 16 måneder’ bygger på en række samtaler mellem Henrik Nordbrandt og Jens Winther, og her er vi i september. 

Pharaos klassikere: ”Onkel og hans Huus”. M. A. Goldschmidt
I sidste kapitel af M. A. Goldschmidts fortælling ”Erindringer fra min Onkels Huus”, som vi sender i Pharaos Klassikere i denne uge, oprulles under titlen ”Onkel og hans Huus” historien om onklens liv fra han som ung bliver smidt ud hjemmefra til han som gammel særdeles velbjerget købmand dør efter en forudanelse.

Antikkens metafysik 4: Aristoteles
Aristoteles er sammen med Platon en af de mest betydningsfulde filosoffer i den antikke vestlige filosofi. Ud over at være fader til disciplinen metafysik, førstefilosofien, er han også logikkens, biologiens og poetikkens fader. I Aristoteles’ metafysik er substanslæren det helt centrale omdrejningspunkt, hvis man vil forstå Aristoteles’ anskuelse af verdens opbygning. I denne podcast udlægger professor Kristian Larsen fra Københavns Universitet de centrale dele af Aristoteles’ metafysiske forestillinger med udgangspunkt i substanslæren.

10 svenske og 10 danske operasangere. Birgit Nilsson og Stephen Milling 
den2radio er i gang med at genudsende serien med 10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere. Det er lille udsnit af de store sangere - nogle er midt i karrieren, andre er stoppet og andre igen er døde. Men glemmes må de ikke. Og glemt bliver de alt for nemt. den2radio's podcasts bliver ikke fjernet, og derfor vil man her altid kunne høre og genhøre sangerne. Serien er bygget op, så der hver gang bliver præsenteret en svensk og en dansk sanger - mand og kvinde. Denne gang er det sopranen Birgit Nilsson og bassangeren Stephen Milling.

Foto: den2radio