Den2Radio - Uge 38 - 2024
Udsendelse d.14. - 20. september. 2024
InterMetzo
Det lader ikke til, at krænkelses paratheden fejler noget for tiden ganske vist sagt uden videnskabeligt belæg. På den anden side har slibrigheder længe været under pari, når magtfulde mandfolk, mindre hyppigt kvindelige modstykker i samme ærinde udviser sjofle hensigter eller går til håndgribeligheder med hånd på lår. Ytringsfriheden er ukrænkelig, men ikke absolut. Visse personer præsenterer sig i alvor stadig som ytringsfrihed fundamentalister, hvad man jo alene for deres egen skyld må håbe de ikke mener, og da slet ikke praktiserer uden for hjemmet. Et objektivt mål for de undersøgelser Lars Løkke Rasmussens i realiteten énmandsparti nu har sat i sving, findes ikke på forhånd, men defineres af dem der har bestilt ekspertbistanden, og som med henblik på at skaffe ro og orden naturligvis indretter normkravene også til eksperterne efter magtforholdene i det pågældende krænkelsesramte kontormiljø. De uforpligtende konsulentsamtaler munder givetvis ud i nye retningslinjer, som mageligt kan oversættes til ingenting, da lederen allerede har fundet ingenting.
Feed the world 2
Ud med kød og ind med hirse og lupinbønner. Igennem et halvt århundrede har vi været vant til at supermarkederne bugner af mad, men fødevarerne kommer ikke automatisk på hylderne, de skal hentes fra ind-og udland, og i år 2050 vil der være brug for fødevarer til omkring 10 milliarder mennesker i verden. Den jord hvor de fleste madvarer dyrkes, ligger som et lag på kun én meters dybde hele kloden rundt. Her spørger vi om verdens landbrug kan levere fødevarer til 10 milliarder og hvordan skal det gøres, og det vil Sven-Erik Jacobsen gerne prøve at svare på. Han er professor på Københavns Universitet for plante-og miljøvidenskab.
Håndværk: Stukkatørens arbejde
Tal fra undervisningsministeriet viser et fald i unge der søger faglige uddannelser. I dag er søgningen under 20 % af en årgang, og den2radio fortæller i disse uger om en række håndværk i serien 'Håndværk og fremtidens automatiserede arbejde'. Denne gang drejer det sig om stukkatørens arbejde, som kan ses, når man kigger op i loftet, op på facaden, rundt om vinduerne og over dørene. Dér finder du stukken. Det er med andre ord udsmykning som man bl.a. finder i kirker, på slotte, i ældre lejligheder og villaer og store officielle bygningsværker. den2radio har besøgt et af de få eksisterende stukkatør firmaer, og her har vi fanget lyden, forklaringen og historien om stukkatørens arbejde.
De udødelige 8: Om boligformer
Hvordan vil du bo, når du bliver gammel og hvor bor du nu? Det er over 4000 mennesker mellem 50-90 år blevet spurgt om, og det er der kommet ny viden ud af. Margrethe Kähler, cand.jur og tidligere konsulent i Ældre Sagen fortæller ud fra to forskellige eksempler på boligvalg om en enlig 70 årig i et stort parcelhus og en gruppe, der har valgt bofællesskabet Egebakken i Nøddebo.
Jefferson Airplane 3
”After Bathing at Baxter's” er den lidt mystiske og måske tilfældige titel på det amerikanske rockband Jefferson Airplanes tredje album, som udkom i 1967. Erik Kramshøj fortæller om det og meget andet i hans tredje podcast om Jefferson Airplanes musik.
Med fordrivelsen i sjælen
På forlaget Orbis bogen er udkommet bogen 'Med fordrivelsen i sjælen' som er en fortælling om en græsk-ortodoks flygtningefamilies skæbne. Da forfatteren, den græskfødte psykolog Libby Tatá Arcel døde i 2018 var bogen udgivet på græsk, men i mellemtiden er den nu også udkommet på dansk ved professor Lene Koch. 'Med fordrivelsen i sjælen' er en historisk dokumentation af den græsk-ortodokse befolknings fordrivelse fra Lilleasien i 1922. den2radio's Anette Bruun Johansen talte med Libby Tata Arcel, dengang da bogen udkom på græsk.
Lyden bag alle lyde – stilhed
I disse uger sender vi en række essays af Frederik Dessau, denne uges essay hedder 'Lyden bag alle lyde'. Han var med til at stifte den2radio for 16 år siden og er dertil forfatter, dramaturg og tidligere programmedarbejder på DR. Radioen blev Frederik Dessaus suveræne forum, hvori han hos DR i årene 1974-97 i dyb originalitet skabte en lang række litterære og musikalske essays. Udsendelserne byggede han op over sine egne undrende erfaringer og iagttagelser af dagliglivet i Danmark og resten af den verden, der var hans.
Pharaos klassikere: Herman Bang 7
Under den rummelige overskrift ”Vekslende Themaer” skrev Herman Bang i årene 1879-1884 en lang række søndagskronikker i Nationaltidende. Der var plads til mange genrer over journalistiske reportager til bog- og teateranmeldelser og portrætter af skuespillere og forfattere til deciderede noveller. I denne uge skal I høre et fingeret privatbrev, et sommerbrev stilet til en Knud, der får brev om, hvorledes hans ven i København går rundt og tager afsked med byen, inden han drager på ferie til Blokhus.
Klassisk på nettet: Temaer fra de store forgængere
Store komponister har ladet sig inspirere af store komponister. Dennes uges klassisk på nettet handler om musikalske temaer fra de store forgængere. Nogle går tilbage til renaissancen og andre går kun en generation tilbage. Kirsten Rønn præsenterer musik komponeret af Richard Strauss, Benjamin Britten, Maurice Ravel og Mozart.
Foto: den2radio