Den2Radio - Uge 47 - 2021

Udsendelse d.20. - 26. november. 2021

Intermetzo
Fortidens DR kalder på nuancer af indsigt’. Det er pigekorssagen, Georg Metz taler om, som generaldirektøren omtalte som et mørkt kapitel i DR’s historie, da advokatundersøgelsen blev præsenteret ved et pressemøde for nylig. Hvad der blev gjort mod korpigerne er fikspunktet, hvor institutionen siden udviser handlekraft og fratager den døde hovedperson æresdirigenttitlen. Dybere kan en mands minde ikke synke, da man ikke kan grave ham op og sætte hans hoved på en stage. Men korkulturen var dybt forankret i en pædagogisk mørk fortid. Pigekoret var og er for så vidt et levn herfra, de konkrete sager garneret af seksuelle utilbørligheder.

Kort men godt 
I disse dage går rigsretten ind i den sidste fase, vidneafhøringerne er afsluttet og der mangler nu kun proceduren før dommen over Inger Støjberg kan afsiges. Den anden radios amatør-retsreporter Rasmus Blædel Larsen har besøgt spektaklet og sendt os et postkort fra Eigtveds Pakhus.

Ronkedorerne
den2radio’s Ronkedorer består i denne uge af Jens Raahauge og Egon Clausen – to ud af de vanlige fire, men de har som sædvanlig gode faglitterære bøger med som de vil præsentere. Det drejer sig om Trine Engholm Michelsens ’Storfyrstinden’ – om besættelsens magtfulde, men ukendte frihedskæmper Jutta Graae, og Simon Kjær Hansens ’Et forsvar for storbyen’. Storbyen er populær. Folk flytter til storbyer over hele verden. En beboer i en storby forbruger mindre energi end et menneske ude på landet. Tæt, højt og fælles er slagordene. Ved at satse på storbyer skaber der mere plads ude i landområderne.

Så længe man kan, skal man fortælle historien
I sommeren 1944 besluttede en gruppe gymnasieelever, at de ville være med i modstandskampen mod den tyske besættelsesmagt. En af dem var Mogens Henrik Nielsen. Han var 17 år gammel, og beslutningen har præget hans liv lige siden. Han døde d.1.november i år – 94 år gammel, og i den anledning genudsender den2radio et interview med ham der blev optaget i 2014. Han fortæller om sabotageaktionen, forhørene hos Gestapo og opholdet i koncentrationslejren Neuengamme, hvor barndomsvennen Thorkild Ruby mistede livet.

Nordisk samarbejde. Sprog og identitet i Norden
I tredje udsendelse i serien Nordisk samarbejde fortæller Jørn Lund, Olav Wiedswang og Pernille Folkman om de nordiske sprogs oprindelse, udvikling, ligheder og forskelle i dag samt sprogbrugernes indbyrdes forståelse.  Det undersøges hvordan det fælles udgangspunkt kan være baggrund for en fælles identitetsfølelse imellem Nordens folk. De fortæller om det fælles urnordiske sprog, dansk tunge, hvordan det er splittet op og har udviklet sig forskelligt i de nordiske lande. 

Anslag - november 2021 - 4
Vidste du, at Jacques Berg også er en forbavset Jane Austen-læser? Om François Hollandes forsøg på at vokse med en opgave, han ikke længere har, hvorved han bliver den bedste ex-præsident man kan tænke sig. Til slut: Hvem er den renfærdige NKO – en neukirurg der hedder Niels ?

Teatermagasinet Kastesigten
den2radios teatermagasin Kastesigten er tilbage med beskrivelser, indtryk og vurderinger af aktuelle forestillinger på de københavnske teaterscener. Hør med når vores teaterkritiker flakser mellem islamisk højkultur og internettets giftige mørkekammer.

Pharaos klassikere: Jørgine 2
I Pharaos Klassikere bringer vi i denne uge andet afsnit af den store Himmerlandshistorie ”Jørgine”. Jørgine er blevet mejerske på en stor gård og nu skal datteren på gården holde bryllup. Jørgine er rigtigt i sit es. Hun skal servere ved middagen og hun kommer i den grad på dansegulvet.

Forførerens dagbog 8
I denne uge er vi kommet til afsnit 8 i Søren Kierkegaards beretning om Johannes i Forførerens Dagbog, som Jesper Christensen læser for den2radio. Denne gang fortsætter Johannes sin ”uddannelse” af Cordelia - dvs. sin formning af hende til den ideale genstand for hans begær.

Klassisk på nettet
Klassisk på nettet - en times udsendelse med klassisk musik omkring et tema - og temaet denne gang er vand. Vand er mange ting, sne, hagl, let sommerregn, stormfuldt hav, stille sø og meget mere, og mange komponister har brugt vand beskrivende i deres musik. Musikken er bl.a.af Debussy, Beethoven, Lange-Müller, Britten og Schubert.

Foto: Anne Eggen