Den2Radio - uge 47 - 2022

Udsendelse d. 19. - 25.november. 2022

Intermetzo
Georg Metz kigger på kongehuset og prins Joachims vanskelige rolle som den evindelige to’er, som han har forsøgt at frigøre sig fra. Han kan ikke gøre åbent oprør, hvilket han trods ydmygelser ovenfra sikkert heller ikke har lyst til. DR skal roses for at hyre prinsen til udsendelser om dansk uddannelseshistorie. Joachim har et betydeligt talent som formidler. I den bedste af alle verdener bliver prins Joachim ansat med ret til selv at producere. Det kan han.   

Liv i landdistrikterne. Havtorn, Nordens citron, smagen af Bornholm.
På de 588 km2 klippeø mellem Østersøen og det Baltiske Hav bor i dag ca. 40.000 personer. Det er Bornholm. Mange iværksættere bosætter sig i disse år og prøver kræfter med nye leveveje. Bornholm, som solskinsø, har længe været kendt for gårdhaver med figen, morbær og havtorn, der gror vildt på vestkysten, syd for Hasle. Nyt er marker med druer - og plantager med havtorn. De medvirkende er Erhvervschef, Fredrik Romberg, Business Center, Bornholm og Camilla Meisner, HØSTET, Ibsker.

Mandfolk 4. Hans Boll-Johansen - Om kunsten at visne glad
Hvordan er livet for den aldrende mand? Hvad var godt og hvad var skidt i det liv, man har levet? Hvordan oplever man kroppens forfald? Hvilke tanker gør man sig om livet og døden? Og hvordan ser man på fremtiden som mand, når man er over tres? Det er nogle af temaerne i den række af samtaler som Egon Clausen fører med nogle kloge og eftertænksomme mænd. I denne uge har han en samtale med forfatteren Hans Boll-Johansen, der bor i Kvanløse syd for Holbæk.

Ebbe Preisler. Om lidt er sangen klar
’Om lidt er sangen klar’ er titIen på en podcast, men også på en bog om lejlighedssange, der udkom for nogle år siden. Og her op til jul er der også mange, der skriver og synger sange måske til en julefrokost. Vi møder Ebbe Preisler i samtale med Niels Holm Svendsen.
I podcasten er der adskillige eksempler på sange fremført af publikum med Ebbe Preisler som forsanger akkompagneret af guitaristen Hans Dahl.

Pharaos klassikere: Myter af Johannes V.Jensen 1: Det gamle Ur
I årene mellem 1907 og 1944 udgave Johannes V. Jensen 11 bind med 154 såkaldte myter, en selvopfunden genre som efterhånden fik karakter af lidt af en brokkasse. De så at sige ”rigtige myter” er i hvert fald alle poetisk fortættede billeder, der folder sig ud i et mægtigt perspektiv. Men nu kan I i hvert fald selv danne jer et billede af Johannes V. Jensens myter, når Karsten Pharao i den kommende tid præsenterer et udvalg af tekster fra noget af det mest centrale i den store Jensens forfatterskab. I denne uge - den første tekst fra det første bind, Myter og Jagter, fra 1907. Den hedder ”Det gamle Ur”.

Internationale danske klassiske solister. Lars Ulrik Mortensen.
I serien ’Internationale danske klassiske solister er det denne gang Lars Ulrik Mortensen, vi skal møde. Han har været kunstnerisk leder af Concerto Copenhagen siden 1999, og inden da var han professor ved Hochschule für Musik i München og cembalist i 'London Baroque'. Han har indspillet talrige cd'er og modtog flere Grammy'er for sine Buxtehudeindspilninger, og de affødte også, at han blev udnævnt til ´Årets musiker' i 2000 og dertil Cannes Classical Award i 2001. Hans indspilning af Bach's Goldberg-variationer blev tildelt den franske pris 'Diapason d'Or. Med Concerto Copenhagen har Lars Ulrik Mortensen bl.a. indspillet samtlige Bach's cembalokoncerter, og i 2007 modtog han Danmarks mest prestigefyldte musikpris Sonningprisen. I 2008 blev han medlem af det svenske Kungliga Musikaliska Akademien.  Han har selv valgt musikken i podcasten.

Sophia samtaler – pejling af dannelse 16. Ingen generobrede læreruddannelsens grundfag
I den 16. Sophia-samtale får Jens Raahauge besøg af professor emerita Karen Borgnakke, som sætter et særdeles kritisk lys på dele af den nye læreruddannelseslov. Hun roser styrkelsen af det praksisrettede, men undrer sig såre over, at ingen fra professionshøjskolerne har kæmpet for at generobre en central placering for undervisningens grundfag: pædagogik.
Skolen og læreruddannelsen er udsat for en politisk styring, som går helt ind i udformningen af hverdagen, og som aktuelt har sat faget pædagogik i skammekrogen. Og ingen reagerer!!

Freuchen, Den store Peter
For nogle år siden udgav forfatteren Kurt L. Frederiksen en biografi om grønlandsfareren Peter Freuchen ’ Den store Peter’. Kurt L. Frederiksen fortæller bl.a. om myterne om den drabelige mand med træbenet, som i nogen grad er kommet til at skygge for, hvad manden egentlig har af fortjenester. Også sin berømte rejsefælle Knud Rasmussen kom han til at stå i skyggen af, men faktisk havde Freuchen et langt mere uromantisk og moderne syn på eskimoerne, end det Knud Rasmussen lagde for dagen.

Kais historie 20
Vi er nået til næstsidste afsnit af Kais historie, hvor han fortæller om sit ophold i Horserød Statsfængsel med Mogens Glistrup som nabo. Podcastene om Røde Kaj er produceret af Søren E. Jensen, som også har udgivet en bog med Kais historie på forlaget Gyldendal.

Foto: Anne Eggen (Tårnet på Aarhus Rådhus)