Kvindelige komponister: Cecile Chaminade

Udsendelse d.8. - 14. juni. 2024
Udsendelse d.22. - 28. februar. 2020

Den franske komponist og pianist Cecile Chaminade, der levede fra 1857-1944 er et hårrejsende eksempel på en vidt berømt musiker, der blev total glemt allerede i hendes levetid. Hun spillede sig igennem alle tænkelige koncertsale i hele Europa og USA. Hun var dronning Victorias yndlingspianist og spillede jævnligt i London og på Windsor slot, hun var inviteret med til dronningens 60 års jubilæum og til dronningens begravelse blev et af hendes værker spillet. Hun turnerede i USA i 12 byer og fik rekordhøje honorarer og blev modtaget i Det hvide Hus af præsident Theodore Roosevelt. Hun modtog en regn af ærespriser bl.a. Chevalier de Légion d'Honneur indstiftet af Napoléon, som er den højeste orden en civil person kan opnå i Frankrig. Men i forlængelse af 1.verdenskrig ændrede verden sig på mange måder også musikalsk, og interessen for hendes musik forsvandt fuldstændig, og hun døde alene og glemt.  

Musikken er af Cecile Chaminade:
3.sats af Klavertrio nr 1 med Trio Parnassus

Pas des Écharpes - Skærfdans spillet af Peter Jacobs

2 sange sunget af Anne Sofie von Otter med  Bengt Forsberg ved klaveret: ‘Si j’etais l’oiseau léger’ og ‘Je voudrais être une fleur’

Slutningen af Concertino for fløjte og klaver med James Galway og Phillip Moll, og den er i øvrigt komponeret som bestillingsopgave til den årlige fløjtekonkurrence på Pariserkonservatoriet i 1902.

Foto: alamy.com

Serien er støttet af    

MEDARBEJDER

Kirsten Rønn

PROGRAMSERIE

Kvindelige komponister