Mor Danmark på B&W

Udsendelse d.2. - 8. juni. 2018

Mor Danmark - med det borgerlige navn Kirsten Sørensen - fortæller i den lille podcast om sit  arbejde på B&W, som også er historien om kvinderne,  der kom på arbejdsmarkedet, arbejdskampe og kolleger. Kirsten blev en dygtig kontrollør og sluttede som 61årig i 1986.

Kirsten bor lige overfor sin gamle arbejdsplads. I det hele taget har hun boet på Christianshavn siden hun var 18 på en kort strækning fra Store Søndervoldstræde til Overgaden Over Vandet. I dag er Kirsten 90 år.

Går du ned af Overgaden Neden Vandet - altså til højre når du kommer inde fra København - så støder du på en port, der står vinkelret på husmuren til nr. 9. Over porten står der med guldbogstaver: Burmeister & Wains Maskin og Skibsbyggeri. B&W begyndte med motorer, kedler og centrifuger siden kom dampskibene til fra midten af 1800-tallet og fra 1872 et skibsværft på Refshaleøen. B&W blev grundlagt 1865 og lukket i 1996.

(foto) B&W på Christianshavn

I dag kan du blot passere , oprindeligt var det porten ind til maskinfabrikken, som den blev kaldt, den lukkede sidst i 80èrne.

 

 

 

 

 

 

(Foto)  Kirsten bliver lært op.                                      Kirsten fejre sine 50 år med kammeraterne

Her arbejdede Mor Danmark fra 1968, som materialekontrollør.  Selvom B&W solgte maskinfabrikken fra i 1979 til det tyske MAN, blev Kirsten på virksomheden til 1987. Skibsværftet på Refshaleøen klarede sig til 1996.

Mor Danmark blev ansat på et tidspunkt, hvor det var svært at få arbejdskraft og skibsværftet var på sit højeste.

 

Vil du vide mere om B&Ws historie  og Burmeister & Wain

Du kan finde flere informationer om Christianshavns historie på Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv

og du kan følge med i begivenheder i jubilæumsåret på facebooksiden Christianshavns 400 års Jubilæum

Podcasten er produceret for Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv .

Tilrettelægger Anne Eggen

 

 

MEDARBEJDER

Anne Eggen