Nisser

Udsendelse d.19. - 25. december. 2015

Nisser er i dag tæt knyttet til julen, men sådan har det ikke altid været. I udsendelsen fortæller vicenationalsamlingschef på Det Kongelige Bibliotek Else Marie Kofod om nissens udvikling fra en hjælper på gårdene til borgerskabets julenisse i 1800-tallet. I lang tid levede nisserne på landet og i byerne hvert sit liv. Julenisser er hyggelige, men historien handler om nogle væsentlige ændringer i 1800-tallets Danmark.

Medvirkende

Else Marie KofodElse Marie Kofod er tidligere leder af Dansk Folkemindesamling, der i 2008 fusioneret med Det Kongelige Bibliotek. Hun er i dag afdelingsleder, hvor har ansvaret for håndskriftssamlingen, musik- og teatersamlingen og folkemindesamlingen.

Hun har arbejdet med traditioner og skrevet ph.d. afhandlingen ”Traditionen tro. Hverdag og fest gennem 200 år,” Det er der mest handler om livets fester, men hun har også arbejdet meget med de traditioner, der er knyttet til årets fester. Hun har også arbejdet meget med sagn, og hermed også sagn om nisser.

Folkemindesamlingen dokumenter dagliglivets historie både i fortid og nutid. For tiden arbejder man bl.a. med et dokumentationsprojekt om Venligboerne. ”Folkemindesamlingen blev grundlagt i 1904”, fortæller Else Marie Kofod, ”men man kan godt trække trådene længere tilbage. Det var N.F.S. Grundtvigs søn Svend Grundtvig, der startede med at indsamle folkeminder, der for ham var det eventyr og viser. I 1843, lavede han et opråb til danske mænd og kvinder, hvor han bad dem indsende eventyr og viser. Det var jo netop i en tid, hvor man fandt ud af, at Danmark skulle være en national stat. Derfor ledte man efter noget som kunne være med til at karakterisere, hvad man var som folk.  I dag ved man godt, at langt de fleste af de traditioner vi har, det kommer alle mulige andre steder fra – de ser ud som om de er danske, når de har været her et stykke tid. Men nisserne og alle de andre sagn, de findes jo også i andre lande”.

Billedet øverst er et træsnit af Johan Thomas Lundbye, og blev brugt i Flinchs Almanak fra 1842. Det viser nissen som hestens ven.

Foto: © Det Kongelige Bibliotek.

MEDARBEJDER

Henrik Morell