Den2Radio - Uge 39 - 2024

Udsendelse d. 21 - 27. september. 2024

InterMetzo 
Det nærmeste i den nyere politiske virkelighed danske vælgere og dansk presse har været på et fænomen som Donald Trump er utvivlsomt Mogens Glistrup. Glistrup afviste alle hensyn, dyrkede sin foragt for muhamedanere, løj som en hest i trav og var belejligt fakta resident. Et deja-vu på speed er slående. Forleden hævder en aldrende mand i kunstigt hår og gul sololie at hans vælgermøder er de største i verden nogensinde, at hans rival er den værste vicepræsident i Amerikas historie, og at indvandrere i Springfield, Ohio spiser folks kæledyr. Mediatoren gør opmærksom på løgnen og dokumenterer den. Når usandhederne hos Trump står i kø, og her beklæder han førstepladsen, må agtpågivenheden skærpes og formidlerne overveje redskaber og metode.

Historien som våben
Historien som våben er en bog om Putins historiesyn, og den måde det bliver brugt I dagens Rusland. Putins historiesyn er formet af Sovjetunionens helteskildringer, og patriotiske programmer, og det indvier børn og unge i kulten om Den Store Fædrelandskrig, som Anden Verdenskrig kaldes i Rusland. I dag skyder statuer af fortidens helte op i alle russiske byer, og historieundervisningen er skåret ned til én enkelt historiebog, som gør myter til sandhed.
Direktør, cand.mag. Anders Uhrskov fortæller om bogen i en samtale med Egon Clausen.

Kort nyt fra EU
Radio Mælkebøtten har sendt den2radio to korte historier. Den første handler om nye EU krav, som skal sørge for at selv den værste fartdjævel må lette foden på speederen, når der køres i nye biler, og den anden historie handler om små færgers hjælp til ”hårdt trængende” passagerer, selv når sejlturen kun varer få minutter.

Feed the world 3    
Den 3 udsendelse i serien Feed the World tager udgangspunkt i den aktuelle debat om landbrugets dyrkningsmetoder – og her med eksempel fra Etiopien, et stort, bjergrigt land med både frodige og tørre regioner. Landet omtales tit for sin relativt høje vækstrate og sin førerposition på det afrikanske kontinent netop i forhold til landbrug. Men der er flere meninger om, hvor vidt det er en god idé med en politik, der prioriterer konventionelt industrilandbrug med monokultur, gensplejsning og ressourcekrævende afgrøder som bomuld og majs. En del aktører, herunder landboorganisationer og forskere, mener at politikken i stedet burde prioritere agro-økologisk landbrug, klima, alsidig dyrkning af lokale afgrøder og de talrige mindre landbrugsproducenter. 

De udødelige 9    
I denne uge fortæller den 90 årige revolverdrejer Niels Thomsen om sit liv som arbejdsdreng og arbejdsmand i det meste af 1900 tallet, og han reflekterer over nyhedsudsendelser, der taler om besparelser og samtidig opfordrer til forbrug.

Jefferson Airplane 4    
Psykedelisk rock er et begreb skabt af rockgruppen Jefferson Airplane og den gruppe har Erik Kramshøj produceret 4 udsendelser om, og denne er den fjerde og sidste.

Når Chefen ser dig    
I disse uger sender vi en række essays af Frederik Dessau, denne uges essay hedder 'Når chefen ser dig'. Han var med til at stifte den2radio for 16 år siden og er dertil forfatter, dramaturg og tidligere programmedarbejder på DR. Radioen blev Frederik Dessaus suveræne forum, hvori han hos DR i årene 1974-97 i dyb originalitet skabte en lang række litterære og musikalske essays. Udsendelserne byggede han op over sine egne undrende erfaringer og iagttagelser af dagliglivet i Danmark og resten af den verden, der var hans.

Pharaos klassikere: Herman Bang 8    
Lige som Herman Bang i en af sine søndagskronikker i Nationaltidende kunne offentliggøre en reportage fra stormagasinet Magasin du Nord, så handlede kronikken d. 3. oktober 1880 om en stor haveudstilling i Tivoli. I 1830 grundlagdes Selskabet til Blomsterdyrkningens Fremme, og man kunne altså fejre 50-året for selskabet. I den anledning skiftede selskabet også navn til Det kgl danske Haveselskab, og Bang rapporterede malende fra den velbesøgte udstilling.

En italiensk komponist: Alessandro Scarlatti
Den italienske barokkomponist Alessandro Scarlatti var glemt i 250 år, i modsætning til hans søn Domenico, hvis 550 klaver-og cembalo stykker er blevet spillet igennem alle årene. Alessandro var en stor mand på sin tid og kapelmester i Rom og Napoli i en tid med politik, krige og intriger, men ved sin død blev han glemt. Hans omkring 600 kantater og ikke færre end 117 operaer er nu fundet og støvet af, og mange af dem bliver opført og indspillet.

Foto: den2radio