Den2Radio - Uge 46 - 2024
Udsendelse d. 9. - 15. november. 2024
InterMetzo
Georg Metz har givet sit Intermetzo overskrifterne 'Sindelagsbedrag i demokratisk selvfedme' samt 'Ét er loven og profeternes ord'. I Amerika stiller skolebørnene og ansøgere om amerikansk statsborgerskab op under Stars and Stripes og sværger national troskab: I pledge allegiance to the flag … og til De Forenede Staters mening om frihed og retsind – underforstået det helligste i Amerika 'The Constitution of the United States'. Ordene er stærke, den konkrete forpligtelse tvivlsom. I Danmark har formanden for et liberalistisk parti i navn af alliance forlangt sindelagskontrol af nye statsborgere, skal underskrive en højtidelig forsikring om at overholde Grundloven. At skrive under på Grundloven svarer i reel betydning til at lægge hånden på venstre side af brystkassen og sværge til et flag.
Radio MB: Valget i Moldova
Radio Mælkebøtten har sendt os denne podcast om det netop overståede valg i Moldova, der bl.a handler om at et næsten enigt medielandskab har købt ideen om, at Rusland har skylden for at så mange i Moldova har stemt nej til EU. Helt ukritisk. Desværre. Det er den mindste af mange årsager, for denne ukritiske vinkel hjælper hverken Moldova, EU eller mediernes anseelse. Vi skal møde journalist og redaktør Florin Orban, som arbejder for Radio Romania International, RRI.
Wagner 2
Som noget af det første på den2radio - i 2008 - producerede Nikolai Ifversen 5 podcast inspireret af den første store Wagnerbiografi på dansk som juristen, forfatteren og Wagnerkenderen Henrik Nebelong havde skrevet. Nu er Henrik Nebelong død 80 år gammel, og i den anledning genudsender vi de 5 podcast, og i denne uge er vi nået til nr 2. Richard Wagner var revolutionær – først og fremmest med sine bidrag til operahistorien. Men i de år hvor han for alvor revolutionere de musikdramatikken – i årene fra 1848 – fandt den store revolution sted, der var over hele Europa, og den deltog han også i.
Buen og gnisten
Som et led i fejringen af den2radios 10 års fødselsdag for 6 år siden bragte vi her en podcast om, hvordan radiofonien begyndte. Hvordan begyndte den1radio? Hvem opdagede radiobølgerne? Hvem udviklede den trådløse teknologi til radiofoni? Hvornår begyndte man at tale og spille musik i radioen? Det er jo altid en spændende historie, og den kan man høre om i denne samtale som den2radio's Egon Clausen har med forfatteren Lise Bock, der har skrevet bogen BUEN OG GNISTEN - en meget underholdende beretning om udviklingen af radioteknologien i perioden fra 1820 til 1920. Da højttaleren blev opfundet, varede det flere år, før man fandt på at bruge den i forbindelse med trådløs radiofoni, og det varede også mange år, før man satte massekommunikationen fri af statslig kontrol.
Vores historie
Forfatteren Nils Hartmann har med bogen ”Hvem bestemmer i Danmark? Fortalt for børn og voksne” afsluttet sin betydelige formidling af Danmarkshistorien. I brede fortællinger som fx ”Børnenes Danmarkshistorie” beskriver han historien enkelt og kronologisk. I den sidst udkomne om vores demokrati holder han fokus på et afgrænset felt. I andre præsenterer han myter og sagn eller enkeltpersoner som blandt andre Tycho Brahe. I de skønlitterære børne- og ungdomsbøger puster han så at sige liv i figurerne som i ”Tue og oprørerne”, der nok er inspireret af Gøngehøvdingen, men som også skaber associationer til nutidens krige, der går hårdt ud over kvinder og børn. Netop denne kombination af historisk indsigt og nutidig perspektivering er et af omdrejningspunkterne i den samtale, som den2radios Jens Raahauge har med Nils Hartmann.
Vi er jo lavet af stjernestøv 2
den2radio sender den anden af to podcast, hvor skuespilleren Lily Weiding fortæller om sit liv. Lily Weiding har tidligere i 2014 medvirket i et stort interview her på den2radio, men hun var generøs nok at sige ja til endnu et interview, da vi vidste, at hun havde meget mere at berette. Denne gang fortæller hun om sine tre ægtemænd – skuespillerne Sigfred Johansen, Mogens Wieth og Morten Grunwald. Sigfred Johansen døde i 1953, og Mogens Wieth døde i 1962 – året, hvor Lily Weiding også mistede sin bror, som hun berettede om i podcasens første del. Det er i år 100 år siden hun blev født og det er i den anledning at vi genudsender.
H.C. Andersen: Tommelise
I forlængelse af podcasten om og med Lily Weiding er det også hende, der læser denne uges H. C. Andersen eventyr: ’
Pharaos klassikere: Myter 2
Adskillige af Johannes V. Jensens myter tager udgangspunkt i varietémiljøet, således også Knokkelmanden fra 1907. Forfatteren har to gange mødt et mærkeligt, umage par på en varietéscene – første gang i Tyskland og dernæst i London.
Jan Johansson er stadig levende
Vi genudsender en udsendelse fra 2012, hvor – nu afdøde - Finn Slumstrup tegnede et portræt af den legendariske svenske jazzmusiker Jan Johansson, som omkom ved en trafikulykke i 1968 - 37 år gammel, og hele den europæiske jazzverden havde mistet en af deres største personligheder.
Foto: Chr. Nordholt