Hørelse og høretab: Nyt Høre- Balance Center på Rigshospitalet
Udsendelse d.16. - 22.december. 2023
Udsendelse d.22. - 28. februar. 2020
I august 2020 åbner et nyt, tværfagligt Høre-Balancecenter på Rigshopitalet i København. Dansk høreindustri har en høj status på verdensplan og høre-balance-området skal opgraderes både mht. klinisk praksis og forskning, så Danmark også bliver førende her. Mads Klokker er overlæge og leder af den Københavnske klinik for Øre-Næse-Hals-kirurgi og audiologi og har været initiativtager til projektet om at skabe det nye center. Mads Klokker er selv specialist indenfor Balance-området, har en mangeårig erfaring med flyve-medicin bl.a. som underviser af piloter i forsvaret. Projektet betyder udbygning på tværs af fagområder – forskning ved DTU, kirurgi, klinisk praksis og samarbejde med industrien.
Klinikken for øre, næse, hals-kirurgi og audiologi omfatter både det nuværende Hoved-Orto-Center på Rigshopitalet, den audiologiske afdeling på Bispebjerg hospital, hvor den klassiske behandling i relation til høretab og tinnitus foregår, samt den adiologiske afdeling på Gentofte hospital. Det er Hoved-Orto-Centret og Gentofte-afdelingen, som flytter ind i det nye Høre-Balance-Center. På Gentofte varetager man børneaudilogi, cochlear-implant og det såkaldte BAHA-område (ben-forankret høre-habilitering), som handler om tilfælde, hvor høreapparter ikke kan bruges, fordi enten det ydre øre eller mellem-øret er defekt, og hvor der kan indopereres andre løsninger.
Høre- Balance-centret der kommer til at ligge i nye bygninger – Nordfløj 1 og Nordfløj 2 – der forbindes med en gangbro til det nuværende Rigshospital. Byggeriet startede i 2014 og den ene del er indviet d. 14. januar 2020, mens del 2. kommer til i løbet af sommeren 2020.
Rigshospitalet var det første sted i Europa, som erhvervede den amerikanske balancestol i 2010 på basis af midler fra A.P.Møller. Udover den amerikanske stol anskaffede Rigshospitalet i 2013 balancestol nr. to, der er skabt af i 2003 af en fransk ørelæge, Thomas Richard-Vitton. TRV-stolen er mekanisk og kan bevæges 360 o i to planer. Efterfølgende har hospitaler i både Århus og Ålborg anskaffet balancestole og de findes også på private klinikker. Behandlingen kan f.eks. tage 10 min. og ligne en tur i en avanceret Tivoli-forlystelse, men den foregår langsomt, med præcise valg af stillinger og følges kontrolleret via computer, som registrerer øjnenes bevægelser.
Foto:
Epley-stolen og afdelingsleder Mads Klokker
TRV-stolen på Rigshospitaltet
Idenfor ørekirurgi er der på Rigshopitalet udviklet en særdeles avanceret simulator, der gør det er muligt at træne ørekirurgi.
Links:
Svimmelhed
Snurretur stopper svimmelhed
Menière og svimmelhed
Planche om fysiologien i det indre øre
Balance
Vores balance-system handler både om jordforbindelse via fodsålerne, om hjernefunktion og kropslig bevidsthed, men i høj grad også om det sofistikerede balancesystem vi har i det ”indre øre”. Her er det ørestenene eller ørekrystallerne, som har en vital betydning for, at vi kan vende og dreje os uden at blive svimle. Hver anden dansker kommer til at lide af svimmelhed inden vi fylder 80 og i de allerfleste tilfælde skyldes det løse øresten. Det kan nemlig ske, at en øresten falder ud af sit leje og kommer ud i en af ørets 3 buegange og evt. sætter sig fast dér. Før 1980’erne var det svært både at diagnostice og afhjælpe løse øresten. Men i 1983 blev en ny behandling med fokus på kropslige stillingsskift blev udviklet af en amerikansk ørelæge, John Epley. Han havde stor succes med sin behandling i 1980-90’erne, men talte generelt for ”døve ører” i den faglige, audiologiske verden. Han udviklede det tilhørende redskab til behandling- en elektriske balancestol og først omkr. 2001 opnående John Epley den velfortjente faglige anerkendelse for sin indsats.
Tinnitus
Når man hører en indre lyd – det kan være susen, hyletone etc. – så kaldes det Tinnitus. Tinnitus kan opstå som følge af at have været udsat for høj lyd, men det kan også hænge sammen med piskesmæld, øresygdomme, men der kan også være grunde af psykisk karakter, f.eks. stress. Der gives ikke nogen specifik behandling af tinnitus, men en håndfuld redskaber og metoder, som bla. Omfatter kontrolleret brug af lyd (tinnitus-masker), rådgivning og fysioterapi.
Viden om Tinnitus
Hjælpemidler til Tinnitus
En af de organisationer, der samarbejder med Hoved-Orto-centret, og også vil samarbejde med det nye Høre-Balance-center er organisationen, House of Hearing. Det er en forening eller NGO, som med et team på 25 professionelle, der alle arbejder frivilligt, tilbyder mange forskellige former for rådgivning. House of Hearing ledes af Anne-Mette Mohr, som er psykolog og har mange års erfaring med på høreområdet.
House of Hearing
Den nye Nordfløj på Rigshospitalet
Fire store kunstværker pryder Rigshospitalets Nordfløj, bl.a. en roterende DNA-spiral, ”Your Explorative Movement” af Olufur Eliasson i foyeren og en storslået vindeltrappe med mosaik på undersiden skabt af Erik A. Frandsen.
Mosaikudsmykning af vindeltrappe ved Erik A. Frandsen
Første fase af Nordfløjen er en del af Rigshospitalets Kvalitetsfondsprojekt, der samlet har et budget på 1,85 mia. kr. (2009-tal), og er finansieret fælles af staten via den statslige kvalitetsfond (60 %) og Region Hovedstaden (40 %). Anden fase af Nordfløjen er primært finansieret af Region Hovedstaden, samt private fonde, herunder William Demant-Fonden, som har givet 120 mill.kr. til det nye Høre- Balance Center.
MEDVIRKENDE
Mads Klokker, ledende overlæge, afdelingsleder i klinikken for Øre- Næse- Hals-kirurgi og audiologi (Hoved-Orto-Centret Rigshospitalet, Bispebjerg audiologisk afd., Gentofte audiologisk afd.)
Anne-Mette Mohr, psykolog, leder af House of Hearing
Ida Buch-Hansen. Fysioterapeut på Rigshospitalet og tilknyttet House of Hearing
(Fotos: Büro Jantzen; Kristina Grosmann Due og Rigshospitalet)
Udsendelsen er tilrettelagt af Kristina Grosmann Due. Serien om ”Hørelse og Høretab” er produceret med støtte fra
MEDARBEJDERE
Anne Eggen, Kristina Grosmann Due