Liv i landdistrikterne 1: Lejre - den økologiske kommune
Udsendelse d.15.- 21. august. 2015
Her i den anden udsendelse om Lejre kommune sætter vi fokus på økologi i de private virksomheder. Også før 2011 var her økologiske fødevarevirksomheder, men nye er kommet til og det gælder også produkterne. Men én sag er at få produktionen i gang, en anden sag er at få varerne distribueret lokalt, så man kan købe Lejre Mælk i Lejre, og spise lokalt produceret mad i Hvalsø Spisehus. Den2radio taler med kommunens erhvervschef. Vi besøger Mannerup Møllegård, én af de 4 gårde bag Lejre Mælk, Hvalsøe Spisehus, bager Sofus og Superbrugsen i Hvalsø.
I 2010 fik Danmarks Naturfredningsforening sammen med Økologisk Landsforening idéen til at lancere økologi som en kommunal strategi for udvikling. I 2011 blev idéen til virkelighed i Lejre kommune og kommunalbestyrelsen vedtog en 3årig projektperiode for ”at få økologi ud i alle kroge”.
Lejre kommunes 240 km2 er ramme om både marker, skov, fredet natur og industriarealer. Her er 10 herregårde og 135 landbrug, hvoraf omkring 30 er økologiske. Ca. 7000 arbejder i kommune (ca. 4.500 i den private sektor, ca. 3.500 i den offentlige). Bygge- boligbranchen giver mest beskæftigelse, men fødevarebranchen er nummer to. I dag dyrkes 11% af Lejres landbrugsareal økologisk, men hvilken betydning har beslutningen om økologi ”ud i alle krige” i øvrigt haft for den private sektor? Er der kommet flere virksomheder og flere jobs?
Medvirkende:
Jane fra Hvalsø Spisehus
Thomas Hørdam, erhvervschef i Lejre Kommune
Sofus Jørgensen, Bager Sofus i Hvalsø
Peter Sivertsen, Mannerup Møllegård
Kim Kanstrup, Superbrugsen i Hvalsø
Vil du vide mere:
Økologisk landbrug
Frisk mælk
Serien er støttet af:
MEDARBEJDERE
Anne Eggen, Bodil Grue, Kristina Grosmann Due