Salmesang ved Reformationen 1

Udsendelse d.30.marts - 5.april. 2024
Udsendelse d.30.november - 6.december. 2019
Udsendelse d.28.okt. - 3. november. 2017
Udsendelse d. 4. - 10. februar. 2017

Den2radio er med i fejringen af reformationsjubilæet. Det er i 2017 500 år siden Luther slog de 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg, og dermed satte gang i den måde vi stadig i de protestantiske lande holder gudstjeneste på.
Vi synger stadig de gamle salmer som blev indført ved reformationen. Men de fleste kender ikke historierne bag melodierne. Dem vil vi fortælle i 8 udsendelser på den2radio. Den første kommer på hjemmesiden www.den2radio.dk fra lørdag d. 4. februar. 

En væsentlig ændring var indførelsen af menighedens salmesang på modersmålet. Luther digtede selv et antal salmer, men der skulle melodier til, som menigmand og kvinde kunne synge. De gregorianske, enstemmige sange uden fast rytme, som munke og kirkens kor sang i den katolske tid, skulle erstattes af melodier med fast rytme, og i vers, der kunne gentages. Men hvor kom melodierne fra? Nogle blev omarbejdet fra det gregorianske repertoire, nogle tog man fra folkelige verdslige sange, og nogle blev komponeret af Luthers musikalske medarbejdere, måske oveni købet af Luther selv. I den første udsendelse handler det om Luther som komponist og om Peder Palladius -den første protestantiske biskop over Sjælland- om hans visitationsrejser, hvor han på dansk og i almindeligt sprog fortalte folk om hvordan de skulle synge og holde op med at bede til jomfru Maria.

 

Foto:dr.phil.,professor emeritus Martin Schwarz Lausten ; organist, musikhistorier, organist Henrik Palsmar; organist Lars Sømod

 

 

 

Musikken i udsendelsen: 'Ein feste Burg' i Caspar Othmayr's sats sunget af Peter Schreier med Capella Fidicinia. 'Vater unser - Fader vor' af Martin Luther med Quire Cleveland. 'Nun freut Euch lieber Christen g'mein' i Michael Praetorius' udsættelse med Bachchor Weimar og menigheden i Stadtkirche i Weimar. 'Vor Gud han er så fast en borg' med Ensemble Amaryllis. 


Serien om Salmesang ved reformationen er produceret med støtte fra Folkekirkens Fællesfond til Reformationsjubiæet 2017.

MEDARBEJDERE

Bodil Grue, Kirsten Rønn

PROGRAMSERIE

Salmesang ved Reformationen