Teatermagasinet Kastesigten: Faust 1

Udsendelse d. 12. - 18. september. 2020

Wer immer streben sich bemüht, den können wir erlösen, Den der altid gør sig umage ham kan vi forløse - sådan omtrent lyder udgangsreplikken i Goethes Faust, historien om den livstrætte videnskabsmand, der indgår et væddemål med djævelen. I anledning af at Faust første del har premiere næste weekend på Republique på Østerbro, nærmer den2radios teatermagasin sig i to afsnit dette spraglede værk, der optog Goethe det meste af hans liv.

 

 

I dette første afsnit forsøger vi i selskab med forfatter og professor emeritus, Per Øhrgaard, at skitsere en forståelse af Faust i lyset af dels Goethes eget liv, de forskellige politiske og menneskelige kontekster han befandt sig i - og dels de mange inspirationskilder, der er flydt ind i værket. Undervejs er der citater fra Georg Brandes Goethe biografi, Peter Hansens oversættelse af Faust fra 1889. 
 

 


 

Per Øhrgaards essay om Goethe     

Artikler om Goethe og Faust:

-Goethe og verdenslitteratur: Verdenslitterær kritik og teori (red. Mads Rosendahl Thomsen) 2008

-Om sprog og forførelse med Goethes Faust som eksempel, in: Sprog og forførelse. I sandhed og løgn i religion og politik, litteratur og filosofi (red. Povl Götke) 2008

Elektronisk er der mange muligheder for at læse videre om Goethe og hans Faust, her er en internetportal der tilbyder mange værker gratis   

Jon Høyers oversættelse  

Faust på Republique Teater
      

Georg Brandes Goethebiografi kan både lånes på bibliotekerne og læses digitalt        

I næste afsnit er det Jon Høyer der fortæller om arbejdet med oversættelsen og de ting man opdager i værket, når man læser og tygger på det linie for linie.

Citaterne læses af Karsten Pharao.

Foto: da.wikipedia.org og Gyldendal

 


 

MEDARBEJDER

Rasmus Blædel Larsen

PROGRAMSERIE

Teatermagasinet Kastesigten