Den længste rejse

Udsendelse d.16. - 22.september 2023
Udsendelse d. 5. - 11. september. 2015

I en lille landsby nord for Rom har Noa Agnete Metz interviewet to unge afrikanske flygtninge. De har overlevet rejsen over Middelhavet og et tvungent ophold de i libyske fangelejre, - men hvordan gør man egentlig det? Og hvordan slipper man fri, hvis man ikke har penge til at bestikke sine fangevogtere?  

 Ikke siden II Verdenskrig har der vœret så mange mennesker på flugt i verden som  nu. Ifølge FN's flygtninge højkommisariat lå tallet sidste år på 59,5 millioner mennesker. Og selvom langt størstedelen af disse er såkaldte internt fordrevne personer og befinder sig i nœrområdet, finder en lille del alligevel vej til EU. Antallet af nyankomne ser ud til at slå rekord også igen i år. Den europœiske grœnsekontrol organisation Frontex registrerer pt otte forskelige ruter til Europa, der er blevet mål for flygtninge og immigranter. De største indgange til EU er i dette øjeblik Italien, Grœkenland og Ungarn, hvor man i 2015 indtil juli måned har taget imod omkring 300.000 mennesker i alt.
Flygtningestrømmen er blevet til en regulœr menneskehandel med enorme profitmargener for kriminelle grupper der for mellem ca. 500 og 4-5.000 euro sender folk ud på en rejse ofte fyldt med farer, overgreb og misbrug uden nogen som helst garanti for at komme sikkert frem. Alene i år er flere tusinde mennesker druknet i Middelhavet, men hvor mange helt prœcist vides ikke.

 Vidste du at:

- 3. verdenslande er vœrter for 89.6 % af alle verdens flygtninge.

- Tyrkiet var det land der i 2014 tog imod flest flygtninge i verden, ca 1.59 milion primœrt fra Syrien. Pakistan ligger på andenpladsen med 1,51 milion flygtninge og Libanon på tredjepladsen huser 1.15 milioner flygtninge.

- Hvis fordrevne mennesker i hele verden udgjorde en enkelt nation, ville de komme ind på en 24' plads i forhold til befolkning.

Kilde: UNHCR

MEDARBEJDER

Noa Agnete Metz