Håndværk: Automekaniker

Udsendelse d.4. - 10.juni. 2022
Udsendelse d.2. - 8. februar. 2019

I dag er der over 3 mio. biler på de danske landeveje i Danmark, heraf er ca. 2,8 mio. personbiler, viser statistikken fra FDM 2018. Og der er brug for mekanikere, der kan reparere, fejlfinde og vedligeholde bilparken, uanset om det er diesel, benzin, hybrid, elbiler eller den førerløse bil, der er snart vil vise sig på gader og stræder.

Christian og Mark, de to lærlinge i podcasten, er begge bidt af en gal motor. Endnu er fremtiden ikke sat helt på skinner, men at være med i et pit team, have sit eget gokartsted for unge eller eget værksted med speciale er nogle af drømmene.

Uanset den fremtid de to lærlinge vælger på længere sigt er de sikret arbejde efter uddannelsen som svend og det gælder for de fleste færdiguddannede inden for branchen, ikke mindst for lastvognsmekanikerne. Og der er stor efterspørgsel efter lærlinge.

Mængden af biler og den stand den danske bilpark er i og de nyere biltyper (hybrid, el, førerløse biler) stiller krav til uddannelsen på grund af udvikling af nye teknologier sideløbende med miljøkrav, trafiktrængsel og transportbehov for både personer og varer.

 

 

 

 

Uddannelsesleder på autoafdelingen på Roskilde tekniske Skole Torben Matthiesen, er ikke i tvivl om at mekanikernes uddannelse til hver en tid vil holde trit med udviklingen, fordi " der er altid noget der skal repareres" og det er uddannelsen godt gearet til. Dog er han noget bekymret for at det bliver svært at dækket behovet for svende, da de skærpede skolekrav for personbilmekanikeruddannelsen efter grundforløbet ligger for tidligt i forløbet og der vil være talenter, der ikke er får uddannelsen.

 

 

 


 

 

 

Fra Bilbranchens direktør Thomas Møller Sørensen lyder det, at fremtidens krav til mekanikerne løbende skal justeres så der er balance mellem bilparkens teknologiske udvikling og mekanikeruddannelsen og det stiller høje krav til de unge.

 

 

 

 

 

Link: uddannelsesguiden under Automekanikeruddannelsen og Personvognsmekaniker kan man se hvad uddannelserne dækker.

Medvirkende: Christian Wermuth Frederiksen, 3.års lærling hos Via Biler i Valby  arbejder fortrinsvis med Ford og Toyota
Mark Bloch Nielsen, færdig som svend til november, arbejder hos Car Centre, Alfa Romeo 
Uddannelsesleder, autoafdelingen på Roskilde tekniske Skole  Torben Matthiesen 
Direktør Thomas Møller Sørensen, Bilbranchen ,DI.           

tilrettelæggelse: Anne Eggen

Serien er støttet af

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Håndværk