Håndværk: Murerfaget

Udsendelse d. 1.- 7. december. 2018

På Roskilde Tekniske Skole arbejder de to murerlærlinge Kasper og Kevin på den sidste skoleopgave inden de til marts skal afslutte med en svendeprøve.

Det er væsentligt at udføre den stillede opgave på den tid, der er til rådighed.  Begge lærlinge har sammen med deres makkere, udfordret sig selv og udvidet opgaven og derfor er opgavernes løsning mere komplekse og der skal trækkes på al viden. Det bliver både til en del tid foran computeren med autocad-programmet (et professionelt tegneprogram) og meget tid med mørtel, hammer og snore i murerhallen. I podcasten møder du de to lærlinge og deres lærer Christian Juel Ditlefsen og uddannelseschef fra Dansk Byggeri Jesper Juel Sørensen.

I opgangstider for byggeriet, som vi ser nu, kommer der til at mangle faglærte bygningsarbejdere og det bliver ikke mindre af at de store årgange af faglærte er nedslidte og går på pension i disse år. Det kan også mærkes i murerfaget. Dansk Byggeri anslår, der allerede i 2025 kommer til at mangle 17.000 faglærte inden for byggefagene.

Murerfaget og stenhuggerfaget blev i middelalderen indført i Danmark med munkene, der arbejdede med sten og det brændte ler. Munkeordnerne opførte kirker og klostre, Roskilde domkirke, og Sorø slotskirke er eksempler på tidens teglstensmurværk.

Medvirkende: Lærlingene Kasper Hannibal Marquard Jensen, 28 år, Kevin Loui Hermann Jonasson, 21 år. Murerfaglærer Christian Juel Ditlevsen, Roskilde Tekniske Skole og uddannelseschef Jesper Juul Sørensen, Dansk Byggeri.  


 

Flere informationer:

Mureruddannelsen, du kan gå på skole 26 steder i landet:

Det Faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger- og Stukkaturfaget

Murerfagets historie:

Roskilde Tekniske Skole

SKILLS:

Tilrettelæggelse: Anne Eggen

Serien er støttet af

  

  

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Håndværk