Sofiebadet

Udsendelse d.3. - 9.oktober. 2020
Udsendelse d.19. - 25. maj. 2018

En podcast i anledning af Christianshavns 400 års jubilæum i år. Denne gang gælder det Badeanstalten i Sofiegade.

Badeanstalten i Sofiegade på Christianshavn er den sidste tilbage af de 3 kommunale badeanstalter, der blev opført i fra 1865 -1920.

I 1850 havde Baron Carl J. Hambro besluttet at give et beløb til "Bade og Vadskerhuse for fattige Klasser" , de blev kaldt de Hambroske Bade og var inspireret af tidens indsats for at bedre hygiejniske forhold.

I 1909 stod Badeanstalten i Sofiegade færdig med 14 brusekabiner for mænd og 6 brusekabiner for kvinder. Særligt for Sofiegades bad var at der var to badekar.


Et offentligt bad var tiltrængt: Christianshavn var fyldt med fattige og slummede lejligheder og der var selvfølgelig ikke bad i de gamle lejligheder.

 

Sofiebadet, som det bliver kaldt i dag , er bevaret . En stor gruppe frivillige har knoklet, for at få det op at stå på et bæredygtigt grundlag. Og i dag er det både kurbad og Hamam, et tyrkisk bad med varme sten og skummende sæbemassage.

Løbende bliver badeanstaltens udseende tilbageført og opdateret med messingbrusere, badekar, ornamentik, møbler, gulve mv. så det passer ind i det oprindeligt badeanstaltmiljø og der bliver vedligeholdt  og opdateret med de nyeste bæredygtige driftsmetoder under hensyntagen til interiør og bygningsmuigheder.

I podcasten medvirker den 90årige  Kristen Sørensen, der siden hun var barn er kommet i badet og Anne Poulsen, medstifter af foreningen, der driver Sofiebadet i dag.

Se mere om Sofiebadet og deres tilbud.

Podcastserien er produceret for Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv af Anne Eggen og Bodil Grue .

 Foto: Fra den tidligere mandeafdelingen , foto Thomas Grøndahl

           Mandeafdelingen set fra venterummet. Bymuseet 1915

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Bodil Grue