Radio Underjordisk: Uroksen fra Vig og andre gamle knogler

Udsendelse d. 8.-14.april 2023
Udsendelse d.31.marts - 6.april. 2018

Hvordan havnede en hel urokse i et mosehul ved Vig for ca. 10.000 år siden? Hvad kan en uroksetand gøre for en kvindelig stenalderjæger? Og hvad fortæller et stykke knoglekunst af en urokse fra Ryemarksgård os, om de første mennesker på de nordlige breddegrader?   

 

Sammen med oldtidsarkæolog og museumsinspektør Peter Vang Petersen er Den2Radios reporter Abelone Bregninge på jagt efter uroksens fortællinger fra nogle af de fineste fund fra jægerstenalderen, på Nationalmuseets oldtidssamling.

'

 

 

Links:

Nationalmuseet

Uroksen fra Vig på Nationalmuseet

Gravide kvinder fra Ryemarksgård

 

En kvindegrav med amuletter
 

 

 

Frygtindgydende dyretænder
 

Nordmænd vil have Kongshornet i gave fra Danmark til nyt kulturhistorisk museum
 

 

 

 

 

Om uroksen
Fascinationen af uroksen lever – og det 2 millioner år gamle urdyr kan stadig trække overskrifter i medierne med nye fund i den danske muld, senest et offerfund af to uroksekalve i 2017 ved Søborg Sø ved Gilleleje.
       Den legendariske urokse fandt efter sidste istid vej til de nordlige himmelstrøg i ældre jægerstenalder. Med sine store smukke, buede horn og to meter over ryggen ikke kun leveret føde og anledning til fest på Skandinaviens første bopladser; den har sammen med bl.a. kæmpehjort, rensdyr og elg bidraget med inspiration til værktøj, våben og redskaber til vores stenalderjægere, der rækker langt ind i vor tid.
       Uroksen dukker op i fund fra Maglemosekulturen, i jægerstenalderen mellem 9.000 – 6.800 fvt efter isen har trukket sig tilbage. Maglemosekulturen var den første jægerkultur der tilpassede sig vilkårene i urskovene og det varme klima. I Danmark har vi bl.a. to flotte fund af urokser. Den ene er uroksen fra Vig (8.600 fvt) og står på Nationalmuseet og den anden, uroksen fra Prejlerup (7.390 fvt mellemste maglemosetid) står på Zoologisk Museum. Allerede i den mellemste del af jægerstenalderen blev uroksen udryddet på Sjælland. I jylland levede uroksen helt frem til ca. år 0 i før-romersk jernalder. Uroksen uddøde i Europa i starten af 1600-tallet pga. adlens privilegier på jagt.

I podcastserien om uroksen er vi på jagt efter fortællinger sammen med passionerede fagfolk fra videns- og kulturhistoriske institutioner. I interviews, reportager, lyd og musik hører vi krimier og fortællinger der gemmer sig bag gamle knogler og arkæologiske fund fra jægerstenalderen. Og vi hører om levevilkår for de første mennesker på vore breddegrader. Mennesker som måske ikke var så forskellige fra os, når man kommer helt ind til benet?

Medarbejdere:

Abelone Bregninge

Programserie
Radio Underjordisk

Foto:
Abelone Bregninge
Instagram: abelone_og_radio_underjordisk

 

MEDARBEJDER

Abelone Bregninge

PROGRAMSERIE

Radio underjordisk