At Bo: Bæredygtigt byggeri

Udsendelse d.6. - 12. februar. 2021
Udsendelse d.5. - 11. januar. 2019
Udsendelse d.11. -17. februar. 2017

”Hvad er bæredygtigt byggeri ?” - forskere på SBI forklarer
I den første udsendelse i serien At Bo – bolig, by og bæredygtighed går vi på jagt efter indholdet i begrebet ”bæredygtighed” på Statens Byggeforskningsinstitut (SBi). Her har vi samtaler med forskerne Lars Engberg, Jesper Ole Jensen, Harpa Birgisdottir og direktør, prodekan Thorkild Ærø. Vi hører om certificering af bæredygtigt byggeri og recirkulation,  renovering, social og økonomisk bæredygtighed. Og vi hører om internationalisering og det globale flow af byggeprodukter, der dominerer  byggemarkedet.
Et eksempel på internationale byggematerialer  er ”de grædende plader”, kinesiske vindspærre-plader som indeholder salt, der tiltrækker fugt og derfor nedbrydes hurtigt i det dansk klima. I dag er byggeskader med pladerne opgjort til omtrent 2 mia. kr. Den slags skandaler kalder på bedre rådgivning og vilje fra byggebranchen til at handle forsvarligt og bæredygtigt.
Vi sætter link til siden om de grædende plader, der bl. a. er anvendt på den nye "Dokk1" og betyder renovering allerede nu i 100 mio. klassen. 

Bygherrer kan søge om at få godkendt bygninger og opnå certifikat får niveauet af bæredygtighed. Non-profit-organisationen Green Building Council Denmark certificerer i sølv, guld og platin og certificeringen er en garanti for en bæredygtig bygning. Certificeringsordningen er udviklet i Tyskland af organisationen Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB).
Måleenhederne i DNGB har afsæt i de oprindelige tre bæredygtighedsaspekter fra Rio-erklæringen (miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed), og herudover er teknik og proces lagt ind som to tværgående elementer, der påvirker de tre øvrige. Bygningerne vurderes i et livscyklus perspektiv.

Medvirkende:
Fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København: Thorkild Ærø, prodekan, direktør, Ph.d., landinspektør, Harpa Birgisdottir, seniorforsker, Ph.d., civilingeniør, Energieffektivitet, Indeklima, Bæredygtighed ,  Jesper Ole Jensen, seniorforsker Ph.d., By, bolig og ejendom,  og  Lars A. Engberg, seniorforsker, Phd.d., cand.scient., Adm., By, bolig og ejendom.


Links:

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København

Green Building Council Denmark  

Politik for udsatte områder, Københavns kommune  

Tommy Bunch-Nielsen, Magnesiumoxid-plader 2016 (grædende plader)

Tilrettelæggelse : Kristina Grosmann Due og Anne Eggen 

(Foto: Leif Tuxen)

Serien er produceret med støtte fra

 

 

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

At Bo