Museer skaber viden: Den grønlandske slædehund

Udsendelse d. 16. - 22. maj. 2020
Udsendelse d. 27.januar - 2.februar. 2018

SlædehundeAntallet af grønlandske slædehunde er på 20 år halveret fra 30.000 til 15.000. Slædehunden er en vigtig del af den grønlandske kultur, og derfor har det skabt bekymring. I udsendelsen fortæller professor ved Statens Naturhistoriske Museum og Grønlands Universitet Morten Meldgaard om projektet QIMMEQ, som han er leder af. Projektet skal skabe viden om slædehundens genetiske historie og den betydning, som den har i den grønlandske kultur. Man kunne måske tro, at den kulturelle side var godt beskrevet, men der ligger kun spredte og ikke fyldestgørende beskrivelser.

Den grønlandske slædehund er noget helt for sig selv, og Morten Meldgaard fortæller om, hvordan den er adfærdsmæssigt, og hvordan den indgår i den grønlandske kultur. Der er ikke helt enighed om hundehyl hører til inde i en by eller om man hellere skal have dyrene lidt på afstand.

Projektet rækker ud over den genetiske historie og kulturbeskrivelsen. Der er også fokus på, at skabe større interesse for slædehunde og slædehundekulturen og sikre, at der trods en mindre bestand af hunde stadig vil være tale om fantastiske dyr, der er skabt gennem en udvælgelse gennem århundreder, hvor kun de bedste har klaret sig. Noget af det, der kan true bestanden er sygdomme, som projektet også skal være at kunne håndtere bedre.

Der er stor fokus på formidlingen af resultater. Det er ikke kun lokalt, men også globalt, hvor man kan få gavn af at få en viden om, hvordan verdens største brugshundekultur har klaret sig. Som man kan høre i udsendelsen, er den grønlandske slædehund også unik i sammenligning med slædehundebestande i andre arktiske områder.

Fotograf af slædehundebillederne: Carsten Egevang. Portræt af Morten Meldgaard: Jens Astrup

Morten MeldgaardMedvirkende

Morten Meldgaard er professor i Arktisk Miljøhistorie ved Statens Naturhistoriske Museum og Grønlands Universitet. Han er Lic.scient. i zoologi med afhandlingen "Grønlands Fauna kvartærzoologisk belyst. En analyse af forhistorisk ressourceudnyttelse og udvalgte landpattedyrs zoogeografi" og Dr.phil. med afhandlingen "Ancient Harp Seal Hunters of Disko Bay - Subsistence and Settlement at the Saqqaq Culture Site Qeqertasussuk". De to afhandlinger afspejler hans interesse, der både omfatter zoologi og arkæologi. Han har bl.a. været direktør for Dansk Ekspeditionsfond/Galathea 3 og Statens Naturhistoriske Museum.

Udsendelsen er produceret i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum. Hør også:

Fytoplankton 1 
Fytoplankton 2: Økologi
Fytoplankton 3: Klimaændringer
Gamle fugle skaber ny viden
Øbiogeografi

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden