AT BO: Lejren

Udsendelse d. 27.juni - 3.juli. 2020
Udsendelse d. 4. - 10. marts. 2017


" Jeg har det bedst, når jeg står af bussen og er hjemme", siger Rødtop, 71 år og beboer i "Lejren", der ligger mellem en mortorgade og 2 toglinjer i Valby.
I den 3. udsendelse i serien " AT BO – Bolig, By og Bæredygtighed”  er vi på besøg i Lejren. Et eksempel på det sociale aspekt ved bæredygtighed, hvor en samling huse på trods,  både socialt og kommunalpolitisk, har overlevet og blevet en eftertragtet andelboligforening i dag.

"Finnehusene", som de oprindeligt blev kaldt, blev flyttet fra Kløvermarken på Amager i 1948. Flygtninge fra Østeuropa havde boet i husene efter anden verdenskrig. Da der var en voldsom boligmangel og mange børnefamilier, der boede tæt og usundt på broerne, blev det besluttet at flytte husene ud på Ellebjergvej i Valby. Over 100  svenskrøde træhuse, på 57 kvm, blev opført på den bare mark og der blev plantet hække og der var lys og luft.

I 1963 blev "Lejren" udsat for store forandringer, i dag vil man kaldet det et intergrationsprojekt. Overfor Lejren på Blushøjvej lå Blushøjlejren, her boede de rejsende eller sigøjnerne, 3-400 børn og voksne i 80 beboelsesvogne, De levede som børstenbindere, cirkusartister, musikanter og sæsonarbejdere mm. Blushøjlejren var nedslidt og forfalden og Københavns Kommune ville nedlægge stedet. Og over nogle år blev de rejsende flyttet. I 1963 blev en stor del af de rejsende genhuset i Lejren, over til de"private", som de fastboende blev kaldt. I mange år var det svært, mest for de voksne, det var nemmere for børnene, de gik i forvejen i skole sammen.

Københavns kommune, der var ejeren, skar nogle bidder af Lejren, da S-toget og siden Øresundsforbindelsen blev anlagt, det betød flytning af beboere og nedrivning af huse. Siden ville kommunens ejendomsselskab Tor afhænde arealerne, men som tiden gik blev der arbejdet for en bevarelse og en andelsforening..   

Medvirkende: Lis Vorborg, kaldet Rødtop og Heidi Vorborg Jensen og de to hunde Molly og Lulu.
Tilrettelæggelse: Anne Eggen
Foto: Anne Eggen

Musik : fremført af Antonio,  rejsende beboer i Lejren, optaget af Jacob Jørgensen.
Filmlyd:   "Blushøjlejren - en københavnsk " sigøjnerlejr" . produceret af Anders Enevig og Henry Thingholm  for Københavns Kommunes Socialdirektorart, 1963.
Serien er produceret med støtte fra                                                                 

 

 

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due, Bodil Grue

PROGRAMSERIE

At Bo