AT BO: ”Tiny Houses – mobil, minimalistisk og midlertidig ”

Udsendelse d. 20. - 26. juni. 2020
Udsendelse d. 25. - 31. marts. 2017

Nutiden efterspørger mikro-boliger både dyre og billige, men fremfor alt mobile, enkle og multifunktionelle.  Urbanisering betyder skyhøje m2-priser i de store byer (ca. 51.000 kr/m2 i Københavns Nordhavns-kvarter. Krig og dårlig økonomi producerer både flygtninge og hjemløse helt uden bolig. Unge og studerende, der vil væk fra forældrene, efterspørger små, billigere boliger i nærheden af uddannelsesinstitutioner. Og borgere med hektisk byliv ønsker sig husly - ”shelters og retreats” langt ude i naturen. Det betyder grundlag for nye virksomheder, hvor kreative iværksættere og arkitekter udvikler svar på efterspørgslen.

Firmaet Arcgency – ressourcebevidst arkitektur, der drives af Mads Møller og Simon Vinzent har stort fokus på genbrug og bæredygtighed. Her bygges mikro-huse i stål på basis af gamle shippingcontainere, der bliver til studieboliger (20 og 40 m2) i samarbejde med Cph Village. 

 

 

 

 

 

 

Et mikro-hus i lukus-udgave har firmaet udviklet for virksomheden VIPP, der er internationalt kendt for skraldespanden i metal med vippelåg.  Det elegante sorte shelter af stål er bygget på det tidligere stålvalseværk i Frederiksværk nu NLMK Dansteel A/S og markedsføres på VIPPS’ hjemmeside www.vipp.com
 

     

 Et andet kreativt firmaer er SimplyBoheme, som drives af Karen Rosendal og Lars Winding. 

 

 

 

 

 

 

Nutidens interesse for mikroboliger er ikke ny i historien. Det store stil-ikon for 1920-30’ernes funktionalisme og minimalisme, den schweizisk-franske arkitekt le Corbusier (1887-1965) mente, at munkecellen var den idéelle bolig. Le Corbusier designede selv et mikro-hus, et  træhus på 16 m2, som han gav sin kone i fødselsdagsgave. Huset, le Cabanon (forside billede) ligger på en bakkeskråning i Roquebrune Cap Martin i franske Riviera er indrettet som en skibskahyt og designet som model for minimal beboelse.

Medvirkende:
Claus Bech-Danielsen, Professor, Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København.
Arkitekt, Mads Møller, Arcgency,  
Lars Winding, SimplyBoheme,  


Udsendelsen er tilrettelagt af Kristina Grosmann Due.
Serien er produceret med støtte fra Realdania

 

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due, Bodil Grue

PROGRAMSERIE

At Bo