Forskning & Videnskab: Folkedrab 3

Udsendelse d. 8. - 15. marts. 2024
Udsendelse d.4. - 10. august 2018
Udsendelse d. 30.maj - 5.juni. 2015

Dehumanisering

Hvordan kan man gøre noget forfærdeligt ved andre mennesker? Hvis man mener, at mennesket grundlæggende er godt -  en tanke fra oplysningstiden - så er en af forklaringsmulighederne, at den der skal gøre ondt mod andre, først  i tankerne gør ofrene til ikke-mennesker eller med andre ord, at man dehumaniserer ofrene. Dehumanisering er et begreb, som bl.a. er blevet brugt i udforskningen af folkedrab, hvor man har forsøgt at forklare, hvordan bødlerne kan få sig selv til at udføre deres grusomheder. Det kan fx være bødlerne i kz-lejre, der pinte fangerne og slog dem ihjel.

Postdoc Johannes Lang sætter i udsendelsen spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad dehumanisering er brugbar som forklaring. Han mener, at det kan være nødvendigt for bødlerne, at se ofrene som mennesker.

I udsendelsen fortæller Johannes Lang også, hvad socialpsykologien kan bidrage med til udforskningen af folkedrab. Til sidst i udsendelsen svarer han på, hvordan man som forsker kan beskæftige sig med grusomheder og efter det gå hjem til sine børn og leve et normalt liv.

Medvirkende

Johannes Lang er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Han fokuserer sin forskning på holocaust og folkedrabsstudier, hvor han særlig ser på folkedrabets psykologi.

Litteratur

Lang, Johannes (2010). "Questioning Dehumanization: Intersubjective Dimensions
of Violence in the Nazi Concentration and Death Camps," Holocaust and Genocide Studies 24, no. 2 (Fall): 225-246

Foto: Kranium fra et offer for massakren juli 1995 i Srebrenica. Fotograf: Adam Jones (adamjones.freeservers.com).

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Forskning og Videnskab