Maglebyskatten og andre detektorfund

Udsendelse d.3.-9.juni. 2017
I 2012 blev der fundet en stor skat ved Magleby på Møn. Skatten blev fundet ved hjælp af en metaldetektor, og det er langtfra det eneste fund, som amatører har hjulpet museet med at finde.
Maglebyskatten er en stor sølvskat fra senmiddelalderen, og den blev udgravet under stor medieopmærksomhed. Men bortset fra det spektakulære i en skat, og en samling mønter som møntforskere kan gøre brug af, hvad kan man så bruge den til i en arkæologisk sammenhæng? Museumsinspektør Kasper Wurr Stjernqvist fra Museum Sydøstdanmark fortæller i udsendelsen om skatten og de øvrige fund i området.
Mange fund er gjort af amatører, der med deres metaldetektor kan finde genstande, som de professionelle arkæologer ikke har ressourcer til at lede efter. Efter fundene er gjort er det museets tur til at undersøge fundene. Kasper Wurr Stjernqvist fortæller om, hvad der foregår på museet med fundene, der måske også skal en tur ind til Nationalmuseet for at blive vurderet som evt. danefæ. Det kan være en hjælp for museet med de mange fund, der bliver gjort af detektorførere, men samtidig er det en udfordring med de ressourcer, det kræver at behandle det materiale, der kommer ind.
Medvirkende
Kasper Wurr Stjernqvist er cand.mag. i Middelalderarkæologi. Han arbejder med administration af arkæologiske udgravninger og sagsbehandling. Han er er ansvarlig for arkæologisk IT på Museum Sydøstdanmark.
Billede øverst: Der graves efter mønter. Nationalmuseet, Creative Commens.