På termo : Vacuum-flaske, Thermos og Alfi-design

Udsendelse d.12. -18. august. 2023
Udsendelse d.10. - 16.oktober.2020

Idag hører termokanden, termoflaske og termokrus til blandt hverdagens genstande – og lige så givne og almindelige som komfur og køleskabe. Men bag opfindelsen af den første temo-flaske i England 1892 og den første termokande i Tyskland 1904 ligger en historie om design og udvikling, som har rødder i europæisk forskning i fysik og kemi, omskabelse af brint og ilt til flydende iskolde vædsker, teknologiudviking og glasproduktion.  De første termoflasker og termokander til kolde og varme drikke blev udviklet af 2 tyske firmaer og designmærker – Thermos og Alfi – som begge idag er japansk ejede. 

Alfi Termokander – Juwel og kuglekande

Alfi -  Aluminiumwarenfabrik Fishbach  - AL for aluminium og FI for Fischbach
blev grundlagt i 1914 af ægteparret Carl og Sophie Zitzmann i byen Fischbach i Thüringen. Her  startede de produktion af såkaldte ”isoleringsbeholdere” eller termokander.  I 1918 blev Juvel-kanden designet og på det tidspunkt havde Alfi 75 ansatte.  Juwel-kandens design er der ændret lidt på siden, men i store træk er her tale om et design, som er blevet en klassiker. Alfi  har fra starten haft fokus på gode materialer og gennemarbejdet design. De første termokander blev lavet i ædelt metal – kobber, messing, stå – og fik tilsvarende ædle navne : ”Juwel”, ”Opal” og ”Saphir”. De var eksklusive og blev indkøbt til fx. ambassader.

Foto: Ældre Juwel-kander hos forhandler Thuesen Jensen : Kristina G. Due

Ret hurtigt begyndte Alfi også at fabrikere termokander i alumium, lakeret i forskellige farver, der var tilgængelige for et stort publikum.  Successen var hjemme og Alfi voksede støt frem til 1939. Virksomheden blev beslaglagt under 2. verdenskrig og familien Zitzmann måtte flytte og genopbygge Alfi, der fra 1949 kom til at ligge i  Wertheim.  I 1971 blev familiefirmaet overtaget af næste generation – og i 1987-2014 var Alfi Tysklands største termokande-virksomhed og blev en del af den store tyske koncern Württembergische Metallwarenfabrik (WMF), der har speciale i bestik, køkkenredskaber og køkkenudstyr af høj kvalitet.  Produktion af Alfi-kander foregik  i Tyskland (Wertheim) indtil 2019, men er nu flyttet. Ret hurtigt begyndte Alfi også at fabrikere termokander i alumium, lakeret i forskellige farver, der var tilgængelige for et stort publikum.  Successen var hjemme og Alfi voksede støt frem til 1939. Virksomheden blev beslaglagt under 2. verdenskrig og familien Zitzmann måtte flytte og genopbygge Alfi, der fra 1949 kom til at ligge i  Wertheim.  I 1971 blev familiefirmaet overtaget af næste generation – og i 1987-2014 var Alfi Tysklands største termokande-virksomhed og blev en del af den store tyske koncern Württembergische Metallwarenfabrik (WMF), der har speciale i bestik, køkkenredskaber og køkkenudstyr af høj kvalitet.  Produktion af Alfi-kander foregik  i Tyskland (Wertheim) indtil 2019, men er nu flyttet. 

Kugle-kanden
Designet af Ole Palsby i 1985. Mange designerer har skabt termokander for Alfi gennem tiden, men Ole Palsby’s kugleformede termokande hævdes at være verdens mest solgte og har vundet mange priser. Den blev først produceret i stål og siden i plastik i et væld af farver. Ole Palsby designede også bestik og trådkurv for WMF, som også ejede Alfi i perioden 1987-2014.

 

 

     

Foto:  Thusen Jensen

Alfi - The whole world of design

 

 

 

 


Thermos – et navn, et mærke og et firma
Reinhold Burger (1866-1954) skabte den første Thermos – som navn og termoflaske til husholdnings-brug.
Burger’s far arbejdede på et traditionelt glasværk i Brandenburg
(idag Baruther Glasværks-museum  )
Reinhold Burger  uddannede sig til glastekniker i og  grundlagde sammen med Albert Aschenbrenner – en virksomhed med speciale i fremstilling af glasinstrumenter til medicinsk brug og laboratorier  – dvs. alle slags kolber, rør, pipetter, termometre  - og fra 1896 - også røntgenrør.
Ingeniøren Carl von Linde (1842-1934) var engageret i udvikle køleteknik og termodynamik. Han konstruerede ismaskiner og lagde grunden til nutidens køleskabe. Carl von Linde var professor på Polytekniske Læreanstalt i München. Ligesom James Dewar var han engageret i feltet omkring de kolde, kryogen vædsker og opfandt i 1895 en maskine til at omdanne luft til flydende oxygen (- 183 grader C.) og flydende nitrogen (-196 grader C.) – via den i eftertiden kaldet ”Lindeproces”.
 
Her var også efterspørgsel på beholdere til opbevaring, og det blev Reinhold Burger, som besvarede den. I årene 1900-1903 arbejdede Burger og Aschenbrenne videre på James Dewar’s opfindelse. I mangel på adgang til flydende luft fandt Reinhold Burger på at bruge kogende vand til sine eksperimenter -  og erkendte, at ”isoleringsflasken” ligeså  godt kunne bruges til varme som til kolde vædsker.  

Første R. Burger-termokande fra ca. 1898
Første patent på isoleringsflaske fra Burger & Co. 1903.
 

 

Uopfordret sendte han en prøve på sin ”isolerings-flaske” til Carl von Linde, som endte med at godtage den og Reinhold Burger tog sit første termoflaske-patent  i 1903.
Der blev arbejdet videre med at designe den ydre metalflaske, udvikle en holdbar flaskehals, konstruere lukning og designe et låg, der også havde funktion af drikkebæger. I 1904 præsenterede Burger og Aschenbrenner den færdige termoflaske på Verdensudstillingen i Sct. Louis under navnet   ”Thermos” og høstede en guldmedalje.

Vi tænker ikke over, at Thermos var ét bestemt navn eller mærke. Gennem første del af 1900-tallet forsøgte Burger og Aschenbrenner at fastholde et monopol på, at Thermos som mærke og genstand var deres opfindelse, men i 1962 blev ”termos” – skrevet med små bogstaver – i visse dele af USA frigivet som et alment eller såkaldt generisk mærke. I 1966 lancerede Thermos som den første termo med rustfrit stål indsats, og var suverænt ledende på verdensmarkedet som producent af termoflasker , termoglas og forskellige termobeholdere. ”Thermos” er fortsat som beskyttet design-mærke med salg i 115 forskellige lande.  

 

 

 

 

 

Klassisk flaske fra Thermos
Akkreditering : Denae Bedard
 

 

Links vedr. Thermos :

History of the Thermos Company Dewar-flasken

James Dewar (1842-1923) udviklede termoflasken i 1892.  James Dewar kom fra Skotland, blev i 1875-77 professor i eksperimental fysik og kemi  i Cambridge og London. dEWAR forskede bl.a. i omdannelse af brint, ilt og kvælstof til flydende vædsker. Han  var den første, som fortættede brint (hydrogen) til vædske, hvilket kræver nedkøling til   -253 grader C.  Der manglede beholder til opbevaring og til formålet  designede han en vakkum-beholder af glas med dobbelte vægge og et lufttomt rum imellem.

James Dewar’s flaske fra 1892

 

 

 

Akkreditering : Vera de Kok
 

se fx.: Termobeholderen fik hans navn og produceres den dag idag som ”dewar-containere” eller dewar-flasker

 

 

 


Termokander og kryogenetik :
Thermos & Alfi –  del af  Tayio Nippon Sanso Corporation

1900-Tallets 2 store termokande-virksomheder af tysk oprindelse – Thermos og Alfi – eksisterer  fortsat som design-mærker, men ejes idag af  den japanske koncern - Tayio Nippon Sanso Corporation. Thermos-virksomhederne i USA, Canada, England og Australien blev opkøbt i 1989  og Württembergische Metallwarenfabrik (WMF) solgte Alfi til  Tayio Nippon i 2014, hvorefter Alfi blev integreret som en afdeling af Thermos.
Eksperimentel forskning i fysik-kemi og fremstilling af specialglas førte til udvikling af termoflasker og termokander.
Hydrogen, oxygen, nitrogen m.fl.- regnes idag for almindelige industrielle gasser, der kan opbevares og transporteres som kolde, såkaldt ”kryogene” vædsker. ”Kryo” er græsk og betyder kold, mens ”gen” betyder at fremstille – og vi taler her om kolde vædsker med temperaturer under 200 kuldegrader.
Tayio Nippon Sanso Coproration er Japan’s største producent af industrielle gasser i flydende og fast form – og den er blandt  verdens 5 største virksomheder  indenfor det felt. Tayio Nippon er aktiv i flere brancher og har også filialer i Danmark.

Greelane    
History of Taiyo Nippon Sanso    
Nippon Gases     

Forsidefoto: Ole Palsby's Kuglekande:   Thuesen Jensen 

Medvirkende :  Sten Bering Becker, salgschef, Thuesen Jensen
Tilrettelæggelse : Kristina Grosmann Due

Støttet af : Beckett Fonden

 

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Design