Internationale danske klassiske solister: Mikael Melbye

Udsendelse d.7.-13.januar. 2023
Udsendelse d.30.marts - 5.april. 2019
Udsendelse d.10. - 16.december. 2016

Den 'internationale danske klassiske solist er denne gang den måske mest succesfulde danske multikunstner i de sidste mange år - Mikael Melbye, der er 61 år. Man fristes til at sige kun 61 år, for han har nået mere end de fleste på det niveau. Mikael Melbye havde først fra ganske ung en stor international sanger karriere med et tæt samarbejde med navne som dirigenterne Herbert von Karajan og Colin Davis. Som 40-årig orkede han ikke det omrejsende liv mere og fik derefter en anden stor karriere som scenograf og operainstruktør med store opsætninger på Det kgl. Teater og nu er hans fuldtidsbeskæftigelse - portrætmaleri. Hør Mikael Melbye fortælle i den2radios serie 'Internationale danske klassiske solister'. 

Mikael Melbye debuterede som Guglielmo i Mozarts Cosi fan tutte på Det kgl. Teater som 20-årig i 1975.
Han har sunget Papageno (billedet) i Mozarts Tryllefløjten 238 gange i 19 forskellige produktioner.
ikael Melbye har arbejdet med alle de store dirigenter bl.a i et tæt forløb med Herbert von Karajan, som han også har indspillet Bizets opera Carmen med.
Debut som scenograf igen i Cosi fan tutte på Det kgl. Teater i 1994. Siden har han også arbejdet som instruktør.
Nu karriere som portrætmaler. I 2011 malede Mikael Melbye et officielt portræt af Dronning Margrethe, som dannede forlæg for det frimærke, der i 2012 markerede dronningens 40-års regentjubilæum.

Ridder af Dannebrog 1995 og i 2006 af 1.grad.
Nomineret til Reumert Prisen 9 gange og vandt den i 2010 for Korngolds opera Die tote Stadt på Den Jyske Opera.
Gladsaxe Musikpris (1980).
The Golden Pegasus Award i Italien (1981).
Oberdörfer Prisen i Tyskland (1983).

 Al musikken i udsendelsen er valgt af Mikael Melbye og det er først begyndelsen af Escamillos arie fra Bizet's opera Carmen hvor Herbert von Karajan dirigerer Berliner Philharmonikerne. Så hører vi Intermetzoet fra Richard Strauss' opera Capriccio hvor Wolfgang Sawallisch dirigerer Philharmonia Orchestra. Det næste er duetten mellem Papageno og Pamina fra Mozarts opera Tryllefløjten med Mikael Melbye og Margaret Price med Staatskapelle Dresden under ledelse af Sir Colin Davis. Derefter får vi en bid af Samuel Barbers Serenade for strygere med Leonard Bernstein i spidsen for New Yorker Philharmonikerne og til sidst slutningen af 'Lippen schweigen' fra Lehars 'Den glade enke', hvor Mikael Melbye synger med Raina Kabaivanska på italiensk.

Alle foreløbig 18 'Internationale danske klassiske solister' kan I finde i kategorierne 'Serier' og i 'Klassisk musik'. Alle udsendelser kan podcastes og streames og der er flere solister på vej. Det er Kirsten Rønn der tilrettelægger serien.  

Foto: Privateje

MEDARBEJDER

Kirsten Rønn

PROGRAMSERIE

Internationale danske klassiske solister