Håndværk: Globalisering og arbejde

Udsendelse d.3.-9. juli. 2021
Udsendelse d.23. -29. marts. 2019

I de to foregående udsendelser i serien HÅNDVÆRK er de fremtidige konsekvenser af den teknologiske udvikling debatteret ud fra 3-D og digitalisering – og vi stillede spørgsmålet: Forsvinder arbejdet i fremtiden?
I denne podcast giver vi et bud på, hvordan globalisering og internationale tendenser påvirker arbejde og vilkår for arbejde på kort og langt sigt.
For hvordan tegner vores fremtid sig mht. arbejdsprocesser, arbejdsmarked og lønninger, når udviklingen domineres af digitalisering og nyt teknologi i højt tempo, demografiske forandringer og stærk international konkurrence? Og vi spørger, hvordan skal samfund og økonomi indrettes, hvis arbejdet bliver et begrænset gode for menneskelig arbejdskraft i virksomheder med mange maskiner og robotter, som ikke betaler skat til stat og velfærdssystem ?
I podcasten kommer professor i samfundsvidenskab Bent Greve, Roskilde Universitet og økonom Karen Helveg Petersen fra Radi-consult med bud på nogle af de tendenser og deres konsekvenser, som må medregnes i forhold til fremtidens arbejde og samfundsøkonomi. Det handler bl.a. om kampe mellem digitale og robottiserede arbejdspladser, om dominans fra megavirksomheder, global kapitalisme og udsigten til større lønpres og spørgsmålet om vilje til at kæmpe for velfærdssystem og klima. Hvem og hvis interesser gavnes på det globaliserede arbejdsmarked?

Vil du vide mere:

Globalisering 
 
Den Store Danske om globalisering   

Disruptionsrådet i 2019       


Professor Bent Greve forskningsportal     
 

 

 

 

 

 

 

Økonom Karen Helveg Petersen :
RADI-consult      
Forfatter til bogen: Rentekapitalismen – økonomisk teori og global virkelighed, Frydenlund, 2017
Redaktør af Det ny Clarté        
 

 

 

Serien på 20 podcast om Håndværk og arbejdsmarkedets udvikling er produceret af Anne Eggen og Kristina Grosmann Due.
Du finder de øvrige udsendelser i serien "Håndværk" på den2radio’s hjemmeside.

Serien har modtaget støtte fra:

      

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Håndværk