Håndværk: Skorstensfejerfaget

Udsendelse d. 22. - 28. maj. 2021
Udsendelse d. 10. - 16. november. 2018

 

Skorstensfejerne renser alle typer skorstene, brændeovne, aftræksforbindelser og ildsteder, hvor der fyres med olie eller biobrændsel.

De foretager lovpligtigt tilsyn og giver rådgivning og kan foretage energi- og miljømålinger af fyringsanlæg og rensning af ventilationer.

I 1778 blev Skorstensfejerlauget stiftet efter mere end 50 års skarp indsats fra mestrenes side. Mestrene ville være agtværdige borgere og have samme rettigheder som andre uddannede håndværkere, men det tog tid.
Før den tid så borgere ned på standen, det var u-uddannede folk og de fungerede også som natmænd og samlede døde dyr. Derfor blev de forvist til rendestenen og bagerst i kirken. 

Med laugets stiftelse blev der respekt om faget. Københavns brand i 1728 betød kæmpe ødelæggelser for konge og borgere og i 1731 blev de første to skorstensfejere hentet fra Tyskland til Danmark.

Var man skorstensfejer på landet gik man alle ugens dage fra gårde, til huse og slotte og tilbød sin fejning eller havde aftaler. Det var livligt at overnatte på de store gårde, hvis ellers maden og husly var i orden, men det var også hårdt at være væk hele ugen indtil lørdag aften.

I dag er der ca. 560 skorstensfejere heraf ca.100 mestre og 400 svende, 80-90 lærlinge og der bliver brug for flere i fremtiden.
Den 4 årige uddannelse foregår på skolen i Tønder og hos mester. 

 

Her kan du finder mere om:
Skorstensfejeruddannelsen  
Skorstensfejernes historie   
Skorstensfejerlauget 
 

 

Medvirkende i podcasten: lærling Stefan Petersen, svend Martin Nielsen og mester Jesper Hviid Kjær alle fra Skorstensfejermester Jesper Hviid Kjær, Nørre Alslev, Falster

 

 

 

 


        

 

 

 Skorstensfejermester Jan Sørensen, København.

 

 

 

Serien HÅNDVÆRK er produceret af Anne Eggen og Kristina Grosmann Due

.


Serien er støttet af  

     

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Håndværk