Håndværk: Stukkatørens arbejde

Udsendelse d.3. - 9.april. 2021
Udsendelse d. 1. - 7. september. 2018

"Det går godt i faget", siger stukkatørmester Peter Funder fra firmaet Brdr. Funder .

Peter Funder er oldermand for stukkatørlauget, et ganske lille laug, der tæller 5 medlemmer i 3 firmaer, dertil kommer ca. 20 svende og nogle få lærlinge.

Når det går godt skyldes det, at der er meget at lave, tidlige tiders bygningsværker som kirker, slotte, store rige huse, villaer og lejligheder skal vedligeholdes og restaureres.

Stuk er den udsmykning du finder, når du kigger op ad facaden, op i loftet og på væggen i ældre ejendomme, det er hovedsaglig udført i gips, men også i kalksten efter et forudbestemt mønster ved anvendelse af en gummiform. F.eks. kender vi mønstrene som vinranker, roser, rosetter, tandsnit og æggestave.

 

 

Stukkatørens arbejde er især indvendigt, men også udendørs stuk og relieffer over porte og vinduer kræver vedligeholdelse og reparationer. Dertil kommer samarbejde med kunstnere, der f.eks. skal have gipsfigurer til støbning.

Historisk daterer stukkatørfaget sig til middelalderen, inspireret af antikken. De første stuk finder man i kirkerne, siden bredte det sig til slotte, herregård og villaer og lejligheder.

 

 

 

I podcasten får du historien om faget og du møder stukkatør Peter Funder, stukkatør Rune Martens begge fra Brdr. Funder og restaureringsarkitekt Søren Vadstrup fra Center for Bygningsbevaring, Rådvad.

Anne Eggen har tilrettelagt.

 

 

 

 

Hvis du vil vide mere om stuk og bygningsbevaring kan du se her: 
Brdr. Funder Stukkatører 
Stukkatøruddannelsen  
Center for bygningsbevaring  

Podcasten er støttet af : 
 , og .

Samarbejdspartnere: Håndværkerforeningen Kbh., SMVdanmark - det nye Håndværksråd, Frilandsmuseet og Center for Bygningsbevaring

 

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Håndværk