Håndværk: Handskemagerfaget
Udsendelse d.24-30. november. 2018
Ordet ”Handske” har vi fra tysk ”Handschuhe”, der betyder håndsko. Handsker er brugt siden oldtiden og i forskellige udgaver – både som halv- og helhandsker. Gennem historien har de været fremstillet i forskellige materialer – læder eller skind og uld, senere silke og bomuld.
Handsker er brugt som symbol på ære og værdighed - udtryk som ”at kaste handsken” handler om at udfordre nogen eller noget og ”at tage handsken op” – er altså at tage en udfordring op.
Frem til 1960’erne var handsker en del af hverdagens påklædning – især i byerne - mens handsker i nutiden bruges meget af praktiske grunde. Til en række ceremonier, militære uniformer, visse erhverv, sportsdiscipliner og haveaktiviteter hører specifikke handsker.
I Danmark er der produceret læder og skind i forskellige egne, men i Randers tæt på de jyske heder og produktion af kvæg og får blomstrede handskemagerfaget især i anden del af 1600-tallet. Her fik handskemagerne deres eget laug i 1684 og i midten af 1700-tallet var der hele 28 mestre i byen. ”Randers handsker” - var et kendt produkt i udlandet. Det var handsker af lammeskind og efter sigende med duft fra garvning, hvor der blev anvendt pilebark og planten Kalmus, der vokser langs med Gudenåen.
Omkring 1800 voksede konkurrence fra Frankrig, hvor man lancerede nye teknikker i garvning og farvning af læder og skind. Og her var det en Randers-købmand, O.C. Kellermann der resolut tog til Frankrig og ”headhuntede” en fransk garver og handskemager, Charles Louis Francisco Mattat og fik ham til at flytte til Randers. Kellermann investerede (med kongelig tilladelse) i etableringen af en handskefabrik i 1811, der fik 18-20 ansatte. Charles Mattat overtog driften i 1817 og familien Mattet drev Randers Handsker i 3 generation frem til 1897, hvor virksomheden overtoges af en Københavnsk handskemager, Marinus Thomsen som forsatte i 30 år frem til 1927.
Her var det Ejnar Vejrum (diplomat og bankuddannet), som købte Randers Handsker og stod bag butikkerne med detailsalg på Brødregade nr. 14 i Randers og fra 1959 på Strøget i København (Frederiksberggade nr. 36). Virksomheden havde også butikker i London og New York i en periode. Sønnerne Erik og Arne blev uddannet indenfor handskemageri og garvning i Frankrig, England og Tyskland og fra 1962 blev de partnere i virksomheden og drev den sammen med faderen til dennes død i 1987. Fra 2006 er det Arne, som har været alene i spidsen for Randers Handsker.
Randers Handskefabriks historie reflekterer udviklingen af et håndværk med mange forskellige processer – fra garvning af skind til farvning, over design af handskemodeller, til skæring og syning. Symaskinerne kom til i 1870’erne og specialiserede typer syning blev udviklet sammen med forskellige materialer til handskefor, ind- og udvendige sømme og raffinerede stikninger på oversiden også kaldet ”denter”. Det var handskemagernes arbejde, at vurdere skind og skære handsker, hvorefter syerskerne tog over. Hvis man tror, at en handske er 2 stykker skind, der er syet sammen i kanten, kan man godt tro om. Handsker med god pasform har fingre eller ”stråler”, der har over-underside, venstre- og højreside.
Randers Handsker har i perioder haft ca. 200 ansatte syersker og handskemagere og der var stor aktivitet i første del af 1900-tallet.
I dag omsætter Randers Handsker ca. 55.000 par handsker om året og der sættes en ære i handsker af høj kvalitet. Virksomheden er både Kgl. Hofleverandør, forsyner Livgarden med glacéhandsker og kunder i hele verden, men siden 2006 foregår hele fremstillingen i Østen. Det er kvalitetskontrol af skind og handsker samt salg og distribution, der finder sted i Randers. Skindene til de gode handsker kommer i dag fra får i Etiopien, fra gnavere i Brasilien (Carpincho, peccary). I Danmark kan nutidens velnærede får ikke levere gode skind, men hjorte og dådyr er der efterhånden mange af. I 2017 blev en flok på 1000 hjorte observeret på Vind Hede syd for Holstebro, og der skønnes at være mere end 25.000 krondyr i Danmark. De er gode potentialer i skind, pointerer Arne Vejrum og har hermed kastet en handske……
UDDANNELSE
Der findes ingen skole og selvstændig uddannelse i handskemageri i Danmark, men
Københavns Mode- og Designskole bl.a. afholder kurser i handskemageri ved Riina Öun,
Randers Handsker
Handsker ved Dorthe Flarup Mikkelsen
England – Dents. John Dent etablerede i 1777 fabrik til fremstilling af handsker mv. i Worcester. I 1833 var der også fabrik i London og firmaet havde 133 ansatte:
Frankrig – Fédération de la Gantérie Francaise, sammenslutningen for franske handskemageri, der især er knyttet til handsker af gedeskind fra bjergegne i sydlige Frankrig (Grenoble, Millau) :
Medvirkende:
Arne Vejrum, ejer af Randers Handsker
Stine, ekspedient i Randers Handsker, Frederiksberggade 36, Kbh.
Anette, medarbejder i Randers Handsker, Vestregrave 18, Randers
Tilrettelæggelse:
Kristina Grosmann Due
Serien Håndværk – hvem vinder Håndværkeren eller robotterne er støttet
MEDARBEJDERE
Anne Eggen, Kristina Grosmann Due