Internationale danske klassiske solister: Thomas Søndergård

Udsendelse d.1. - 7. juni. 2019
Udsendelse d.26.november - 2.december. 2016

Thomas Søndergård startede sin karriere som slagtøjsspiller, paukist i Det kgl. Kapel, men har hele tiden været optaget af at dirigere. Han fik den helt store chance som dirigent i 2005, da han overtog prøvearbejdet på Poul Ruders opera 'Proces Kafka' der blev en meget stor succes for ham. Agenter fra London valfartede til forestillingerne, og derefter kunne han lige frem selv vælge hvilket agentur han ville have. Nu er han chefdirigent for BBC Walisiske Orkester og har i dette efterår haft sin debut ved to af de store europæiske orkestre: Concertgebouw i Amsterdam og London Philharmonic. Han fortæller vejen fra Holstebro Musikskole til det internationale dirigentliv.    

Thomas Søndergård blev ansat som paukist ved Det kgl. Kapel i 1989 efter engagementer med EU ungdomsorkestret som mange af de helt store dirigenter som Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini og Vladimir Ashkenazy dirigerede. 

Chefdirigent for BBC National Orchestra of Wales siden 2012

Thomas Søndergård modtog Dronning Ingrids hæderslegat 2013.

1.gæstedirigent for Royal Scottish National Orchestra.

September 2016 havde Thomas Søndergård sin debut med et af verdens mest ansete orkestre Concertgebouw Orkestret I Amsterdam og nogle uger efter i oktober 2016 var det et andet berømt orkester han debuterede med: London Philhamonic.  

Al musikken i udsendelsen var valgt af Thomas Søndergård og det var først begyndelsen af Sibelius’ 7.symfoni i en indspilning hvor Thomas Søndergård dirigerer sit eget orkester BBC  walisiske orkester. Så fik vi to af Ravels Valses nobles et sentimentales med Det franske nationalorkester med dirigenten Eliahu Inbal, og derefter spillede den norske violonist Vilde Frang Sibelius’ Humoresque nr 2 med Thomas Søndergård og Køln Radiosymfoniorkester. Den tyske baryton Andreas Schmidt sang ’Ein Obdach gegen Sturm und Regen’ fra Richard Strauss’ Rückertlieder’ opus 46 med Rudolf Jansen ved klaveret og her til sidst fik vi slutdelen af Wilhelm Stenhammars ballade ’Florez och Blanzeflor’ med den svenske baryton Ingvar Wixell med Stockholms Filharmoniske orkester og dirigenten Johan Arnell.

Foto: Martin Bubandt

MEDARBEJDER

Kirsten Rønn

PROGRAMSERIE

Internationale danske klassiske solister