Europas Idehistoriske Rødder 2: Dannelse

Udsendelse d.28.oktober - 3.november. 2023
Udsendelse d.24. - 30. august. 2019
Udsendelse d. 26.august - 1.september. 2017

Ideen om dannelse fremkommer i det 5. århundrede f. Kr. i det antikke Grækenland. Ideen er blevet præget i forskellige retninger op igennem historien. Og i dag kæmpes der stadig fra forskellig front om at komme til at definere, hvad der nærmere skal forstås ved dannelse i grundskolen, gymnasieskolen og på de danske universiteter. 

Kampen om at definere ideen om dannelse er også en kamp om at forme det enkelte menneske ud fra bestemte værdier og normer. På den måde har alle tider haft deres ideal for god dannelse. Dannelse har været forbundet med forestillingen om tolerance over for det fremmedartede, retfærdighed, sproglige kompetencer eller veltalenhed, lærdom eller visdom, sandhedssøgen, det ægte menneskelige, fornuften, den gode samfundsborger, det stærke individ osv. Ordet er altså ikke nemt at give en egentlig betydning.

I podcastseriens 2. program kan du høre om dannelsestankens fremkomst og de forskellige forestillinger, som er blevet lagt i begrebet op igennem historien, og hvordan det står til med dannelsen i dag.

I udsendelsen medvirker lektor ved DPU Anne-Marie Eggert Olsen, universitetsadjunkt Morten Timmermann Korsgaard fra Malmö Högskola, lektor Jens Erik Kristensen fra DPU og nu af døde professor emeritus Peter Kemp.

Musikken i udsendelsen er Nick Cave and the Bad Seeds med introen til nummeret ”We No Who U R” fra albummet Push the Sky Away fra 2013.

Næste program i serien kommer til at handle om kristendommens fremkomst i Europa.

Serien er støttet af: 

           

MEDARBEJDERE

Claus Bo Bjerglund Andersen, Lasse Nyeng Hemicke, Thor Eiken Mulvad

PROGRAMSERIE

Europas idéhistoriske rødder