Europas Ide´historiske rødder 5: Videnskab

Udsendelse d.18. - 24. november . 2023
Udsendelse d.14. - 20. september. 2019
Udsendelse d. 7. - 13. oktober. 2017

Søgen efter svar i tilværelsen og naturen omkring os har altid været en del af det at være menneske. Videnskab forsøger at formulere og forklare hvad vi kan vide om verden og hvordan. De første spørgsmål stilles i antikken. Svarene der søges er af naturvidenskabelig, etisk og moralsk karakter. Ved de moderne videnskabers fremkomst får forklaringsmetoderne ny fokus og giver i høj grad svar på praktiske spørgsmål.
Den videnskabelige tilgang til verden har haft stor betydning for hvordan Europa har udviklet og indrettet sig teknologisk og i samfundsmæssig forstand.
I udsendelsen kan du høre, hvordan det videnskabelige kernebegreb methodos opstod i antikken, blev redefineret ved det naturvidenskabelige gennembrud og senere udviklede sig frem mod moderne videnskabelige discipliner. En udvikling har haft gennemgribende indflydelse på hvordan vi forstår verden i Europa. 
I programmet medvirker postdoc Jens Kristian Larsen, professor emeritus Helge Kragh Stjernholm, professor emeritus Finn Collin og professor mso. Henrik Kragh Sørensen. 

Musikken i udsendelsen er Nick Cave and the Bad Seeds med introen til nummeret ”We No Who U R” fra albummet Push the Sky Away fra 2013. 

Serien er støttet af:           

MEDARBEJDERE

Claus Bo Bjerglund Andersen, Lasse Nyeng Hemicke, Thor Eiken Mulvad

PROGRAMSERIE

Europas idéhistoriske rødder