Europas ide´historiske rødder: Nationalisme

Udsendelse d.9. - 15.december. 2023
Udsendelse d. 28.sep. - 4.okt. 2019
Udsendelse d. 11. - 17.november. 2017

Ideen om nationalisme fremkommer i det 18. århundrede med ønsket om national selvbestemmelse og forestillingen om, at der gennem en stærk homogen kulturel identitet kunne skabes et stærkt nationalt fællesskab og dermed en solid stat i modsætning til de traditionelle imperier.
Et sted hvor den nationale selvforståelse konkret kommer til udtryk er i kunsten. Kunsten virker som en prisme for de nationale ideer og værdier enten som modreaktion eller som medreaktion på den herskende nationale identitetsforståelse. Den nationale identitetsdannelse spejles på den måde i de kunstneriske produktioner, som tegner samtiden.    

Nationalisme bliver i dag brugt i mange forskelligartede sammenhænge inden for forskellige politiske dagsordener i forhold til Europa. Men hvad er nationalisme? Hvad kendetegner nationalismen i dag? Og hvilken betydning har nationalismen haft for Europas historiske udvikling?

I programmet medvirker Professor emeritus Uffe Østergaard, viceinstitutleder ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC Sune Lægaard og museumsinspektør og seniorforsker ved Statens Museum for Kunst Henrik Holm.

Musikken i udsendelsen er Nick Cave and the Bad Seeds med introen til nummeret ”We No Who U R” fra albummet Push the Sky Away fra 2013. 

Serien er støttet af:   


         

MEDARBEJDERE

Claus Bo Bjerglund Andersen, Lasse Nyeng Hemicke, Thor Eiken Mulvad

PROGRAMSERIE

Europas idéhistoriske rødder