Europas idéhistoriske rødder 6 : Oplysning

Udsendelse d.2. - 8. december. 2023
Udsendelse d. 21. - 27. september. 2019
Udsendelse d. 21. - 27. oktober. 2017

Programmet om oplysning efterfølger udsendelsen om det videnskabelige gennembrud, som sidste podcast i serien behandlede. 

Opnåelsen af erfaringsviden om naturen, mennesket og samfundet førte til et opgør med autoriteter og traditioner, som tidligere havde bestemt formålet med menneskelivet. Med en aktivering af menneskets fornuft var troen på fremskridt i den enkeltes liv og samfundet stor. Fremskridtet skulle komme gennem OPLYSNING. Et projekt som en lang række tænkere på tværs af Europa var en del af. Først når det enkelte individ rationelt forstod oplysningsidéer som tolerance og harmoni, ville det frigøre sig fra kirken og adelens magt og opfylde dets egentlige formål: stræben efter lykke og personlig selvudvikling.

I programmet kan du høre, hvordan oplysningstanken kom til udtryk i Europa i det 18. århundrede og frem, samt om den modoplysning der var et modsvar på opgøret med de traditionelle autoriteter. Afslutningsvis gives et bud på de oplysningstanker som stadig præger Europa den dag i dag.         

I programmet medvirker lektor emeritus Poul Lübcke, lektor Juliane Engelhardt, ph.d. Christian Egander Skov og professor Frederik Stjernfelt. 

Musikken i udsendelsen er Nick Cave and the Bad Seeds med introen til nummeret ”We No Who U R” fra albummet Push the Sky Away fra 2013. 

 Serien er støttet af: 

     

 

MEDARBEJDERE

Claus Bo Bjerglund Andersen, Lasse Nyeng Hemicke, Thor Eiken Mulvad

PROGRAMSERIE

Europas idéhistoriske rødder