Europas Ide´historiske rødder 4: Konkurrence

Udsendelse d.11.- 17. november. 2023
Udsendelse d.7. - 13. september. 2019
Udsendelse d.23. - 29. september. 2017

Konkurrence forbindes med en situation, hvor et fænomen, en virksomhed eller andet kappes med én eller flere af samme art om at være bedst eller mest dominerende. Denne kappestrid har rødder tilbage til det antikke samfund, hvor kappestriden var en integreret del af samfundslivet. Med den centrale forestilling om agon (gr. kamp), kappedes der i sport, recitation, musik m. m. Den særlige konkurrencementalitet har mange gjort til en væsentlig del af det antikke verdensbillede, og mange har argumenteret for, at konkurrencementalitet har spillet en væsentlig rolle i udviklingen og opbygningen af den europæiske kultur i materiel og idehistorisk forstand.
I udsendelsen kan du høre, hvordan konkurrencementaliteten kom til udtryk i den antikke bystat og det romerske imperium, og hvordan kappestriden, som konkurrence, har været og stadig er en væsentlig dynamo i udviklingen af de samfund og den kulturproduktion, som Europas identitet er bygget af.       
I programmet medvirker professor emeritus Ole Fogh Kirkeby, lektor Peter Fibiger Bang, ph.d. Birgitte Holten, lektor Jan Pedersen og professor mso. David Budtz Pedersen. 

Musikken i udsendelsen er Nick Cave and the Bad Seeds med introen til nummeret ”We No Who U R” fra albummet Push the Sky Away fra 2013. 
Serien er støttet af 
           
 

MEDARBEJDERE

Claus Bo Bjerglund Andersen, Lasse Nyeng Hemicke, Thor Eiken Mulvad

PROGRAMSERIE

Europas idéhistoriske rødder