Liv i landdistrikterne: Geopark - og “jordforbindelser”

Udsendelse d.3. - 9.oktober. 2015

Odsherred kommune har adskillige forgreninger eller odder, der stikker ud i Kattegat og Isefjorden -  og deraf det gamle navn Ods-herred. Arealet er på 355 km2 og kysten er på hele 157 km. Odsherred har siden 1800-tallet været besøgt kunstnere der var tiltrukket af lys og hav, strand og lyng.


Odsherred er nu Danmark største sommerhus kommune og turisme fylder meget i økonomien – ét af målene er at skaffe 45.000 flere overnatninger i de næste fem år. I 2014 åbnede Geopark Odsherred, hvis areal et hele kommunen og hvor der arbejdes med landskab, lokale varer, kultur og kunst.


Fødevareproduktionen sigter på udvikling af bl.a. grønsager, specialiteter og nye produkter som f.eks. vin. Flere projekter er undervejs, f.eks. planer for et Nordisk Fødevarecenter, som skal være ramme om uddannelse, netværk med fødevareproducenter og produktudvikling  med inspiration fra den franske terroir-mærkning. Terroir betyder egn eller territorium og henviser til de stedlige jordressourcers betydning for lokale produkters smag og karakter.

For at tage hånd om sin udvikling har Odsherred kommune fået udarbejdet en 10 årig ”Visions- og Udviklingsplan 2025” med støtte fra Realdania, der blev offentliggjort i starten af 2015 .

Odsherred

I sidste istid, for ca. 13.500 år siden bevægede Is-gletcheren bevægede sig fra sydøst og skubbede Jorden foran sig. Herved skabtes de 3 buer eller Bakker i Odsherred  – kaldet Vejr-, Vig- og Højbybuerne.  
 

Kort over Odsherred

Odsherred ca. 1768. Tidligere var Odsherred en halvø, forbundet til Sjælland ved en smal tange, kaldet Draget. Kortet viser Odsherred før afvanding af Lammefjord og Sidinge fjorde begyndte i 1873.

Grand Cru gulerødder

Gulerødderne fra Lammefjorden vokser i jord, som engang var dynd og havbund. De er flere gange kåret som  Årets Grand Cru Gulerod.

 

Vil du vide mere

Geopark Odsherred

Odsherred Visions- og udviklingsplan 2025

Turistinformation

Ørnberg Vin

Grand Cru gulerødder

Terroir

Terroir

Medvirkende

Nina Lemkow, projektleder, Geopark Odsherred
Jakob Walløe Hansen, geolog, Geopark Odsherred
Hans Jørgen Olsen, Turistchef, visit Odsherred og direktør, Geopark Odsherred
Morten Egeskov, medlem af Byrådet for Venstre, mdl. Af Økonomiudvalget, formand for Klimaudvalget
Louise Nordlund, leder af Ung i Odsherred,
Christian Eriksen, Næstformand, Odsherred Landboforening

Billede øverst: Odsherred Geopark – Landskabet som isen skabte, App & foto, produceret for Odsherred kommune af  Mediafarm

Serien Liv i Landdistrikterne er støttet af : 

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Bodil Grue, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Liv i landdistrikterne