Liv i landdistrikterne:Havtorn, Nordens citron

Udsendelse d. 19. - 25.november. 2022
Udsendelse d. 5. - 11. december. 2015

Havtorn, Nordens citron – Smagen af Bornholm 1.
På de 588 km2 klippeø mellem Østersøen og det Baltiske Hav bor i dag ca. 40.000 personer.
Arbejdsstyrken er på ca. 18.000 og heraf er de 7.000 ansat i det offentlige og altså ca. 11.000 i den private sektor. I vækstplanen 2020 for kan man læse at der skal skabes min. 200 nye jobs i den private sektor – og helst 1.000.
Hvor er de nye leveveje ? Ad landevejen eller ad søvejen ?

På Bornholm er en håndfuld store industrivirksomheder bl.a. indenfor vaskemaskiner, cement- og stålprodukter.  Øen satser på ren teknologi – vindenergi, digital kommunikation. Øen har i flere år arbejdet på en vision om at blive CO2-neutral i 2025 og er godt på vej -Bright Green Island-strategien og Green Solution House har været nogle af tiltagene.
Søvejene omkring Bornholm er lige så trafikeret som i Singapore og her er også store potentialer, der kan udnyttes, men øen mangler kvalificeret arbejdskraft. 

Turisme er på veje til at blive øens største erhverv på øen, men landbruget fylder stadig meget i landskabet – og optager 56 % af jorden (ca.  33.000 ha) - til både konventionelt og økologisk landbrug. Fødesektoren i fokus – også i forhold til turisme – og det gælder bl.a. de forarbejdede varer -  specialprodukter  Mange iværksættere bosætter sig i disse år og prøver kræfter med nye leveveje.
Medvirkende i denne udsendelse er:
Erhvervschef, Fredrik Romberg, Business Center, Bornholm
Camilla Meisner, HØSTET, Ibsker, www.høstet.dk

Bornholm deltager i South Baltic Sea programmet 2014-20, EU-program for blå og grøn vækst med kontaktpunkt i Rønne.

Økologisk havtorn dyrket af Mads & Camilla Meisner, virksomheden ”HØSTET”  i Ibsker.

Bornholm som solskinsø  har længe været kendt for gårdhaver med figen og morbær og havtorn gror vildt på vestkysten, syd for Hasle. Nyt er marker med druer - og plantager med havtorn. 

Foto: Kristina Grosmann Due

 

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due, Bodil Grue

PROGRAMSERIE

Liv i landdistrikterne